Rode Duivels bezorgen voetbalbond rode cijfers

De Rode Duivels verdienden elk 350.000 euro bruto aan hun deelname aan het WK in Brazilië. ©Photo News

De Belgische voetbalbond heeft haar schulden aanzienlijk zien stijgen, omdat de Rode Duivels fikse bonussen kregen na het succesvolle WK vorig jaar.

Sportief succes leidt niet per definitie tot financieel gewin. Dat blijkt uit de jaarrekening van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), die de kranten van Mediahuis konden inkijken.

De KBVB zag haar schuldenberg in één jaar tijd stijgen van 7 tot 17 miljoen euro, terwijl de loonlast die in dezelfde periode toenam van 13 tot 22 miljoen. 'Die stijging heeft voornamelijk te maken met de kwalificatie- en deelnamepremies van de spelers aan het WK', zegt Tom Borgions, finan­cieel directeur bij de Voetbalbond.

De Rode Duivels bereikten vorig jaar de kwartfinales op het WK in Brazilië. De spelers hielden elk minstens zo'n 350.000 euro bruto over aan de WK-kwalificatie en -eindronde.

In vergelijking met andere landen verdienden de Rode Duivels boven het gemiddelde. Zo kreeg elke speler van Nederland 'slechts' 150.000 euro voor de kwalificatie en nog eens 150.000 euro voor de derde plaats in Brazilië.

De weinig rooskleurige boekhouding is een nieuw voorbeeld van hoe de uitgaven bij de KBVB de jongste jaren ontspoord zijn. Eerder dit jaar lieten de profclubs de bondswerking doorlichten nadat het vorige boekjaar afgesloten was met een operationeel verlies van 200.000 euro, hoewel de omzet dankzij het WK steeg tot 60 miljoen euro. CEO Steven Martens werd financieel wanbeheer verweten en vervolgens ontslagen. Sindsdien zijn wel een resem besparingen in de steigers gezet.

Hieronder een compilatiefilmpje van een fan van de Rode Duivels.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud