Advertentie

Rode Duivels topfavoriet om EK te winnen volgens wetenschappers KU Leuven

Romelo Lukaku viert samen met Youri Tielemans een doelpunt voor de Belgische nationale ploeg. ©BELGA

De Rode Duivels hebben het meeste kans om het Europees kampioenschap voetbal te winnen. Dat voorspellen computerwetenschappers van de KU Leuven na een statistische simulatie van het toernooi.

Volgens het onderzoek hebben de Duivels 29 procent kans om kampioen te worden en zijn Frankrijk en Spanje de belangrijkste concurrenten. 'We hebben alle onderlinge resultaten sinds de Tweede Wereldoorlog van de deelnemende ploegen bekeken', zegt onderzoeker Pieter Robberechts.

'Als België bijvoorbeeld een wedstrijd tegen Slovenië gewonnen had, kreeg het een aantal pluspunten. Als het tegen Frankrijk won, kreeg België meer pluspunten, omdat Frankrijk een beter team is dan Slovenië. Frankrijk en Slovenië kregen dan weer minpunten. Al die optellingen en aftrekkingen zijn in een grote database gestoken, waarmee het computerprogramma gedreven door artificiële intelligentie aan de slag ging. Zo konden we voorspellingen over dit EK doen.'

Met een kans van bijna 30 procent voert België de lijst aan van potentiële winnaars. Al is dat nog geen reden om de vlag al buiten te hangen. 'Er is nog altijd 71 procent kans dat ze het EK niet winnen.'

Frankrijk en Spanje hebben volgens de onderzoekers 14 procent kans om als winnaar te eindigen, Italië en Portugal 9. Denemarken en Engeland hebben 7 en 6 procent kans om het toernooi te winnen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud