Advertentie

Ronaldo en Singaporese miljardair starten digitaal voetbalplatform

De Portugese stervoetballer Cristiano Ronaldo. ©REUTERS

Topvoetballer Cristiano Ronaldo lanceert samen met de zoon van de Singaporese zakenman Peter Lim een digitale gemeenschap voor voetbalfans.

Op zijn sociale media-accounts maakte Ronaldo al volop reclame voor ZujuGamePlay of ZujuGP, zoals het nieuwe voetbalplatform heet. Met de hashtag #WritingTheFutureOfFootball postte hij onder meer foto’s waarop hij de hand schudt met Lim. Diens bedrijf Mint Media Sports is de eigenaar en manager van de beeldrechten van Ronaldo.

De start-up wil een digitaal media- en e-commercebedrijf worden dat helemaal rond voetbal draait. Fans zullen er onder meer wedstrijden kunnen bekijken, merchandisingproducten kopen en weddenschappen afsluiten. Maar Ronaldo en Lim zeggen zich ook te richten op het zakelijke voetbalcircuit, onder meer met diensten om nieuwe voetbaltalenten te ontdekken en te verhuren. ‘ZujuGP brengt media, tech en voetbal bij elkaar’, klinkt het op de homepage van het platform.

Immersief

Lim (68) gooide zich in 2014 op het  voetbal met de aankoop van de Spaanse club Valencia. Hij is ook aandeelhouder van de Engelse club Salford City. Zijn zoon Kiat (28) richtte enkele jaren geleden de start-up Arc op, die een soort gesloten sociale ruimte ontwikkelde. Vader en zoon brengen hun knowhow nu samen in het nieuwe platform, dat ze in de eerste helft van volgend jaar willen gaan beta-testen.

ZujuGP wordt omschreven als een immersief platform dat de ‘echte en digitale werelden overspant’. Met behulp van blockchaintechnologie zal het ook zakelijke transacties mogelijk maken. Het zal ook een ‘digitale voetbalacademie’ aanbieden.

Het platform lijkt in de eerste plaats gericht te zijn op de Chinese markt. De naam Zuju verwijst naar cuju, een oud Chinees spel dat beschouwd wordt als een vroege voorloper van het moderne voetbal. Ronaldo, die 356 miljoen Instagram-fans en 95 miljoen Twitter-volgers heeft, was ook te zien in een reclamespot voor ZujuGP waarin hij transformeert in een Chinese krijger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud