Rusland vier jaar uitgesloten van Olympische Spelen en WK's

Op de Olympische Spelen van 2020 en 2022 zal de Russische vlag niet wapperen. Het Wereldantidopingagentschap sluit het land uit van deelname na dopingfraude. ©AFP

Het Wereldantidopingagentschap (WADA) neemt die maatregel na grootscheepse dopingfraude in de Russische sport. Moskou gaat in beroep tegen de beslissing.

Rusland mag de komende vier jaar niet aan Olympische Spelen en wereldkampioenschappen deelnemen. Dat heeft het uitvoerend comité van het Wereldantidopingbureau (WADA) maandag unaniem besloten.

Het WADA nam een advies over van de commissie die onderzoek deed naar dopingpraktijken in Rusland. Daaruit kwam naar voren dat ook na de bewezen fraude in de atletiek en tijdens de Winterspelen van Sotsji in 2014 nog altijd sprake was van grootscheepse dopingfraude in de Russische sport.

Volgens de onderzoekscommissie is overtuigend bewezen dat het land heeft geknoeid met urine- en bloedmonsters en datagegevens, die het na een bijzonder moeizaam proces had verkregen uit het dopinglaboratorium in Rusland. 'Alles met de bedoeling om het gebruik van doping te verdoezelen', klonk het.

Geen Spelen in 2020 en 2022

De straf houdt in dat Rusland niet aanwezig is op de Olympische Spelen van Tokio 2020 en de Winterspelen van Peking 2022. Wel is de kans groot dat Russische sporters die aantoonbaar 'schoon' zijn, daar mogen uitkomen onder neutrale vlag. Dat was ook in 2018 bij de Winterspelen van Pyeongchang het geval.

De Russische deelname aan het EK voetbal 2020, waarbij Rusland het op 13 juni in Sint-Petersburg opneemt tegen de Rode Duivels, komt niet in gevaar.

De schorsing geldt evenwel niet alleen voor de Olympische Spelen maar ook voor WK's in alle sporten, dus ook voor het WK voetbal van 2022 in Qatar. Al houdt het WADA wel een slag om de arm: Rusland mag deelnemen aan de kwalificaties voor dat WK maar kan op een eventuele eindronde enkel onder neutrale vlag aantreden.

De Russische deelname aan het EK voetbal 2020, waarbij Rusland het op 13 juni in Sint-Petersburg opneemt tegen de Rode Duivels, komt niet in gevaar. 'Dat gaat om een regionaal/continentaal sportevenement. Bovendien heeft de Europese voetbalbond (UEFA) de WADA-code niet onderschreven', luidt het bij het WADA. 

Door de beslissing van het Wereldantidopingagentschap mogen Russische regeringsfunctionarissen en -vertegenwoordigers vier jaar lang ook niet aanwezig zijn of worden gekozen voor vergaderingen van besturen of commissies van internationale sportorganisaties. En Rusland mag geen grote sportevenementen organiseren of meedingen naar de organisatie van een WK of ander groot toernooi, zoals de Olympische Spelen van 2032 en de Paralympische Spelen.

Voorwaarden

Het is niet de eerste keer dat het WADA drastische maatregelen neemt tegen Rusland. In 2015 schorste het dat land al eens wegens grootscheeps dopinggebruik in de Russische sport en met name bij de Olympische Spelen van Sotsji in 2014.

In september 2018 besloot het Wereldantidopingagentschap die schorsing onder voorwaarden op te heffen. Een van die voorwaarden was een volledige inzage in de gegevens van het dopinglab in Moskou.

Rusland heeft al het mogelijke gedaan om de situatie op te lossen. Al het mogelijke.
Pavel Kolobkov
Russische minister van Sport

'Rusland heeft de kans gekregen om zijn 'huis' op orde te krijgen en opnieuw lid te worden van de wereldwijde antidopinggemeenschap, ten behoeve van zijn atleten en de integriteit van sport. Maar in plaats daarvan koos het ervoor om door te gaan in zijn houding van misleiding en ontkenning', stelde WADA-baas Craig Reedie maandag. Een sterke reactie van het WADA kon volgens hem dan ook niet uitblijven.

De Russen zijn het niet eens met die lezing van de feiten. 'Rusland heeft al het mogelijke gedaan om de situatie op te lossen. Al het mogelijke', zei de Russische minister van Sport Pavel Kolobkov. De Russische premier Dmitri Medvedev klaagde een 'anti-Russische hysterie' aan.

Moskou gaat in beroep bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS). 'We moeten vechten voor onze atleten', luidde het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud