Advertentie
Advertentie

Sportoase plant testevent voor heropstart fitness

De sector van de fitness maakt zich klaar voor een herstart op 9 juni. ©EPA

Op 1 juni organiseert Sportoase in Hoogstraten een testevent. Het wil bekijken of de geplande maatregelen om fitnessen veilig te laten gebeuren goed werken.

Sportievelingen kijken al maanden uit naar de heropening van de fitnesscentra. Als de coronacijfers goed blijven evolueren, kan dat op 9 juni. Om die herstart voor te bereiden komt er - naar analogie met andere sectoren - een testevent in samenwerking met de kabinetten van minister van Sport Ben Weyts (N-VA) en zijn Franstalige tegenhanger Valérie Glatigny.

Elke zeven minuten wordt alle lucht volledig vervangen door buitenlucht.

Michaël Schouwaerts
Algemeen directeur Sportoase

Advertentie

Een bezoek aan de fitness in coronatijden zal gepaard gaan met een capaciteitsbeperking, reservatiesysteem, handgel, mondmasker in de publieke ruimte (maar niet tijdens het sporten), verplichte looprichtingen en voldoende afstand of plexischermen tussen de toestellen. Die veiligheidsdraaiboeken die vorig jaar ook al grotendeels van kracht waren, vult Sportoase aan met allerlei acties rond luchtkwaliteit.

Lucht

Het luchtverversingssysteem kreeg een upgrade. 'Elke zeven minuten wordt alle lucht volledig vervangen door buitenlucht. En het filtersysteem werd verbeterd om nog kleinere deeltjes tegen te houden', zegt Michaël Schouwaerts, de algemeen directeur van Sportoase. De uitbater van 16 sportcentra is in handen van de bouwgroep Van Roey en Cofely Services, de technische dienstentak van de energiegroep Engie (Electrabel).

De luchtkwaliteit wordt volgens Schouwaerts continu gemonitord en bijgestuurd. Sporters zullen dat via kleurenschermen kunnen meevolgen. Een groen scherm betekent dat de kwaliteit zich ver boven de wettelijke norm bevindt. Bij een oranje scherm worden tijdelijk geen nieuwe sporters toegelaten. En bij een rood scherm wordt het fitnesslokaal even ontruimd. 'Tijdens het testevent zullen onafhankelijke waarnemers kijken of de systemen werken', zegt Schouwaerts.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.