Standard krijgt geen toegangsticket voor profvoetbal volgend jaar

Nu het Belgisch voetbal financieel bloedt door de coronacrisis krijgt Standard te horen dat het geen ticket krijgt voor eersteklassevoetbal volgend jaar. ©Photo News

De Waalse topclub Standard grijpt verrassend naast een licentie voor topvoetbal komend seizoen. De club gaat in beroep.

Naar jaarlijkse gewoonte heeft de licentiecommissie van de voetbalbond haar toegangstickets tot het profvoetbal uitgedeeld. De 24 profclubs in ons land moeten aan een flink aantal financiële en andere spelregels voldoen om uit te komen in de eerste en tweede klasse.

17 clubs kregen bij de procedure in eerste aanleg hun licentie. Lokeren, Lommel, Moeskroen, Oostende, Roeselare, Virton én Standard niet. Van de eerste zes is geweten dat ze allemaal in de financiële penarie zitten - KV Oostende en Lokeren zijn door overnameperikelen zelfs virtueel failliet. Het njet voor Standard komt als een verrassing. De club wordt in principe teruggezet naar de tweede amateurklasse - het vierde niveau van ons voetbal - met drie punten aftrek. Uiteraard kan de club ook fluiten naar een licentie voor Europees voetbal.

Belangrijke nuance: de beslissing is niet definitief. Standard kan - en gaat - in beroep gaan bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). De Belgische sport heeft een soort parallel rechtssysteem met eigen organen.

Stadionverkoop

De licentiecommissie verwijst onder meer naar een gebrek aan bewijs voor het betalen van 1 miljoen euro aan tekenpremies voor acht spelers. Er is ook een negatief werkkapitaal van 14 miljoen euro op 31 december 2019, het geld dat beschikbaar is voor de dagelijkse werking. Dat bedrag wordt onvoldoende gedekt. Daarnaast concludeert de licentiecommissie dat Standard een cashprobleem heeft.    

De licentiecommissie viseert ook de constructie van een nieuwe vennootschap die het stadion moet overkopen van de nv Standard de Liège. Die nieuwe nv Immobilière Standard de Liège, opgericht door voorzitter Bruno Venanzi en Rode Duivel Axel Witsel, betaalde 1,5 miljoen euro. Tegen 30 juni 2020 moet het volledige bedrag, zoals overeengekomen tussen beide nv's, betaald zijn. Maar de licentiecommissie stelt zich vragen bij de financiële gezondheid van de nieuwe nv. Die kon Standard onvoldoende aantonen.

Miljoenenverlies

Standard bleek in het afgelopen boekjaar, dat het seizoen 2018-2019 behelst, al op wankele benen te staan. Het moet een operationeel miljoenenverlies dichtrijden met uitgaande transfers.

Bovendien lopen de club en voorzitter Bruno Venanzi in het vizier van justitie. De oprichter van het energiebedrijf Lampiris kreeg speurders over de vloer in een onderzoek naar onregelmatigheden bij transfers.

Standard zegt in een officieel statement de conclusies van de licentiecommissie te betwisten. De club wordt alleen concreet over het stadion, waarover er wel degelijk een verkoopcompromis tussen de partijen bestaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud