Standard lijdt 8,5 miljoen euro verlies

Voetbalclub Standard kocht dit seizoen de talentvolle Belgische verdediger Zinho Vanheusden. ©BELGA

Voetbalclub Standard Luik duikt diep in het rood door fors gestegen kosten die de omzetstijging ruim overtreffen.

De Luikse topclub Standard heeft transfers broodnodig om de financiële putten te dempen. Dat blijkt uit de jongste jaarrekening van de Rouches voor het afgelopen seizoen. De club zag haar eigen vermogen halveren van 16,9 naar 8,4 miljoen euro. Daartegenover staat een forse schuld van 40,7 miljoen. Positief is wel dat die met 5 miljoen euro gedaald is tegenover het jaar daarvoor.

Een opsteker is nog dat de Luikenaars hun omzet zagen stijgen van 56,7 naar 60,6 miljoen euro. Ter vergelijking: de financiële kampioen van ons voetbal, Club Brugge, rapporteerde onlangs een recordomzet van 93 miljoen. De omzetstijging van Standard zit hem in extra geld uit tv-geld, sponsoring en merchandising - de jaarlijks terugkerende inkomsten. Want de club ziet zijn transferinkomsten dalen van 18,6 naar 10,5 miljoen euro. De inkomsten uit Europees voetbal stijgen dan weer van 10,6 naar 18,1 miljoen euro.

Kosten

Het zware operationele verlies van 8,6 miljoen is te verklaren door de flink gestegen kosten. Die stijgen van 59 naar 69,2 miljoen euro. De helft van dat bedrag is het gevolg van een hogere salarisfactuur, die van 29,8 naar 34,6 miljoen euro stijgt. Het nettoverlies bedraagt 8,4 miljoen.

69 miljoen
Kosten
Standard zag zijn kosten het afgelopen seizoen stijgen van 59 naar 69,2 miljoen euro.

De club stelt in een reactie zich geen enkele zorg te maken. De woordvoerder wijt het operationele verlies aan gestegen afschrijvingen (van 8,1 naar 10,3 miljoen euro). Die hebben geen impact op het cashresultaat. 'Zonder rekening te houden met de stijging van de afschrijvingen, maakt de club 1,7 miljoen euro operationele winst. Dat is 4 miljoen euro minder dan in 2017-2018, toen het operationele resultaat 5,7 miljoen positief was', zegt communicatiedirecteur Olivier Smeets. De belangrijkste afschrijvingen voor clubs zijn inkomende transfers. Het bedrag dat ze op tafel leggen voor een speler mogen ze per contractjaar in gelijke schijven van de totale som op hun balans afschrijven. Uitgaande transfers mogen ze in één keer in de boekhouding zetten.

Transfers

De club geeft nog mee dat enkele grote transfers nog niet in de cijfers zitten. Standard verkocht eind vorig seizoen de middenvelder Razvan Marin aan Ajax, voor een onbevestigd bedrag van 12,5 miljoen euro. De Malinese flankspeler Moussa Djenepo trok naar Southampton. Hij bracht Standard - opnieuw onbevestigd - 12 miljoen op. Met de bonussen erbij kan Djenepo uiteindelijk 15 miljoen in het laatje brengen. Die 25 miljoen euro zet Standard pas volgend jaar in de boeken, klinkt het.

De transferinkomsten zullen de operationele verliezen uitgommen, klinkt het. De balans van Standard schetst in grote lijnen het verhaal van het Belgisch voetbal. Bijna alle clubs hebben transferinkomsten nodig om uit de rode cijfers te blijven. Een groot deel van de transferwinst is intussen wel opgesoupeerd door de inkomende transfer van verdediger Zinho Vanheusden.

Uit de nieuwe jaarrekening blijkt nog dat coach Michel Preud'homme bestuurder is bij de club. In principe zit hij dus mee rond de tafel als er sprake zou zijn van ontslag als trainer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud