'Standard nog dit seizoen verkocht'

Roland Duchâtelet stapt op het vliegtuig naar het Zweedse Borås. (foto: Belga) ©BELGA

Roland Duchâtelet, voorzitter van Standard, blijft bij zijn besluit om zijn voetbalclub te verkopen. Ondanks het beresterke competitiebegin en het uitdoven van het supportersprotest.

Roland Duchâtelet, stichter en voorzitter van de chipfabrikant Melexis, kocht Standard Luik in juni 2011 voor een geschat bedrag van 40 miljoen euro. De supporters waren nooit onverdeeld gelukkig met de komst van de Vlaamse zakenman, maar leken zich neer te leggen bij de nieuwe eigenaar.

Tot de bom eind mei opnieuw barstte. De dag nadat Standard zich met een zege (7-0) tegen AA Gent had geplaatst voor het Europees voetbal, besloot Duchâtelet de populaire Roemeense coach Mircea Rednic te ontslaan. Rednic, nu aan de slag bij AA Gent, werd vervangen door de onbekende, onervaren Israëliër Guy Luzon. Even later raakte bekend dat Duchâtelet 20 miljoen euro van Standards vermogen als dividend uitkeerde aan zijn privévehikel Staprix.

Daarop gingen de supporters van Standard in het verzet tegen het 'winstbejag' van hun voorzitter. Dat protest culmineerde in juli in een protestmars op de club.

Duchâtelet vond het welletjes en kondigde aan dat 'deze schietschijf weg gaat bij Standard'. En dat hij de club na twee jaar weer zou verkopen.

Ondertussen verstomde het protest van de supporters. En wel omdat Standard de Belgische competitie leidt met het maximum van de punten (27 op 27). Maar die twee zaken kunnen Duchâtelet niet op andere gedachten brengen: 'Er is niets veranderd op dat vlak', zei hij op de luchthaven van Bierset vlak voor het vertrek van zijn club naar het Zweedse Elfsborg voor de Europa League-wedstrijd.

'Er hebben zich al enkele kandidaat-overnemers gemeld', voegde Duchâtelet toe, 'en ik verwacht dat er de komende weken nog andere opduiken'.

Aan de Waalse krant verklaarde de voorzitter dan de audit (van de boeken) twee weken vertraging heeft opgelopen. 'Maar als het (verkoop)proces zijn gangetje gaat, zal ik voor het einde van het seizoen - eind mei 2014 - niet langer voorzitter van Standard zijn.'

Hoewel Duchâtelet officieel alleen eigenaar is van Standard, heeft hij nog banden met een aantal andere clubs. Via zijn vriendin Marieke Höfte controleert hij ook het bedrijf dat het stadion van tweedeklasser STVV uitbaat. Begin dit jaar investeerde Duchâtelet ook in de financieel noodlijdende tweedeklasser Tubize. Zijn zoon Roderick is dan weer eigenaar van de Hongaarse eersteklasser Ujpest Dozsa.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud