Advertentie

Standard speelt dan toch in eerste klasse volgend seizoen

Het noodlijdende Standard weet via een cash-injectie van enkele oud-spelers gedwongen degradatie naar ons topvoetbal te vermijden. ©Photo News

Voetbalclub Standard Luik heeft in beroep dan toch zijn licentie gekregen om volgend seizoen eerste klasse voetbal te spelen.

De Waalse topclub had begin april in eerste aanleg verrassend geen licentie gekregen van de speciale daarvoor bevoegde commissie binnen de voetbalbond. Die licentie, waaraan de nodige financiële voorwaarden gekoppeld zijn, is het toegangsticket  tot ons topvoetbal. Zoals de procedure voorschrijft, kon Standard in beroep gaan bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). De Belgische sport heeft een soort parallel rechtssysteem met eigen organen. 

Witsel en Fellaini

Via dat BAS haalt Standard zijn licentie nu toch. Het vermijdt zo degradatie naar eerste amateur, de derde divisie van ons voetbal, zoals de licentiecommissie wilde. Al hing dat volgens onze info lang aan een zijden draadje. Uiteindelijk was een forse cash-injectie nodig van verschillende investeerders, onder wie oud-spelers Axel Witsel en Marouane Fellaini om Standard van het kapblok te redden.

Zij pompen geld in een vennootschap van voorzitter Bruno Venanzi die het stadion van de club zou overkopen voor 12 miljoen euro. Dankzij dat geld zou Standard ook opnieuw over voldoende geld beschikken om de continuïteit voor volgend seizoen te verzekeren. Maar de licentiecommissie oordeelde op 8 april dat er onvoldoende bewijs was dat er genoeg cash in de vennootschap zat om die belofte waar te maken. In de verkoopakte is voorzien dat de 12 miljoen voor 30 juni op de rekening van Standard moet staan. Witsel investeert 1,5 miljoen, Fellaini leent 3 miljoen uit aan Standard tegen een gunstige rente.

Wankele benen

Dat Standard zijn licentie beet heeft, neemt niet weg dat het een club in nood blijft. Standard bleek in het afgelopen boekjaar, dat het seizoen 2018-2019 behelst, al op wankele benen te staan. Het moet een operationeel miljoenenverlies dichtrijden met uitgaande transfers. Nu is de club zo diep weggezakt dat transfers niet meer volstaan om het cash-probleem op te lossen. De club heeft onvoldoende inkomsten om zijn rekeningen te betalen. De coronacrisis dreigt de bodem nu alleen verder onder de club weg te slaan.

Bovendien lopen de club en voorzitter Bruno Venanzi in het vizier van justitie. De oprichter van het energiebedrijf Lampiris kreeg speurders over de vloer in een onderzoek naar onregelmatigheden bij transfers.

Bij het BAS lopen nog een aantal gevoelige dossiers. Door een klacht van Virton - dat zelf geen licentie kreeg - heeft ook Anderlecht zijn proflicentie nog niet helemaal beet. KV Oostende is na de overname van de club eigenlijk uit de gevarenzone, maar moet nog wat langer zweten. Het BAS wil dat een geplande kapitaalsverhoging door de nieuwe eigenaar sneller dan verwacht gebeurt. Lokeren is failliet, Roeselare is dat ei zo na. En ook het lot van Lommel en Moeskroen ligt nog in de weegschaal. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud