analyse

Succes op de grasmat niet hetzelfde als succes op de beurs

Cristiano Ronaldo knikkerde Juventus in april nog uit de kwartfinale van de Champions League. Nu gaf zijn transfer naar Turijn een boost aan het aandeel van zijn nieuwe club. ©AFP

De nederlaag van de Rode Duivels herinnert menig voetballiefhebber aan de grillen van de voetbalsport. Ook op de beurs beleven voetbalclubs veel ups en downs.

Velen trekken de wenkbrauwen op wanneer ze horen over beleggen in voetbalclubs. In de voetbalwereld hangt veel af van geluk en toeval. Dat maakt van investeren in een ploeg een risicovolle bedoening. Toch trokken in de jaren 90 een hele rist voetbalploegen naar de beurs. In de periode 1995-1997 zetten 15 Britse voetbalclubs de stap naar de beurstabellen. Clubs uit andere landen - onder andere Ajax, Juventus, Porto en Borussia Dortmund die rond de eeuwwisseling naar de beurs trokken - volgden snel. Stijgende inkomsten van uitzendrechten voor televisie maakten van voetbalclubs een aantrekkelijke investering.

Door de grote populariteit van beursgenoteerde voetbalclubs lanceerde de indexleverancier Dow Jones in 2002 de Stoxx Europe Football Index. De index bevatte 33 ploegen uit 17 landen, maar dat aantal slonk snel. Stijgende spelerslonen en slabakkende televisie-inkomsten leidden ertoe dat steeds meer clubs financieel in moeilijk vaarwater terechtkwamen. Verschillende clubs haalden hun aandeel van de beurs.

©MEDIAFIN

Een bijzonder geval is de Britse club Manchester United. Eigenaar Malcolm Glazer haalde zijn team in 2005 van de Londense beurs, maar trok in 2012 met veel bombarie naar de beurs van New York, waar het aandeel nog steeds noteert.

Vandaag telt de Stoxx Europe Football Index 22 teams uit elf landen. Denemarken heeft met vijf teams het grootste aantal beursgenoteerde clubs. Engeland en Turkije hebben er elk vier.

Rendement

Het rendement oogt mager. De jongste tien jaar verloor de index 38 procent van zijn waarde. In dezelfde periode steeg de brede korf Stoxx Europe 600 met 89 procent. Ook op langere termijn zijn voetbalclubs geen goede investering. Slechts 7 van de 22 teams noteren hoger dan hun introductieprijs. Ook op een dividend hoef je bij de meeste clubs niet te rekenen. Slechts vier verwenden hun beleggers met een dividend: het Macedonische Teteks Tetovo, de moedergroep van het Deense FC Copenhagen, het Duitse Borussia Dortmund en het Nederlandse Ajax.

Zijn er dan geen succesverhalen? Toch wel. De Britse topploeg Arsenal zag haar beurswaarde in een jaar tijd met 82 procent toenemen. De club beheert haar geld goed en is met een nettowinst van 25,1 miljoen pond een gezonde onderneming. Ook Manchester United gaat het voor de wind. Sinds de beursintroductie in New York in oktober 2012 dikte de koers met 51 procent aan. De iconische club is een sterk merk en was vorig jaar met een omzet van 676 miljoen euro de grootverdiener van de voetbalclubs.

Wie in een voetbalclub wil beleggen, kan maar beter bestand zijn tegen koersschommelingen gebaseerd op sterke emoties. Onderzoek wijst uit dat voetbaluitslagen een impact hebben op de beurskoers. Gemiddeld stijgt de koers 0,65 procent de handelsdag na een gewonnen wedstrijd, terwijl de koers 0,59 procent zakt na een verlies. Ook transferverhalen spelen een rol. Naar aanleiding van de geruchten over een nakende transfer van de Portugese voetbalster Cristiano Ronaldo naar Juventus steeg het aandeel van de Italiaanse club in enkele dagen met 35 procent. Gisteren viel het aandeel met 5,2 procent terug.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content