Nieuwe Super League voetbal implodeert op 48 uur tijd

'Grand Theft Football': Chelsea-fans protesteren tegen de Super League. ©EPA

Alle zes Engelse clubs hebben zich dinsdagavond officieel terug getrokken uit de Super League. De nieuwe elitecompetitie is twee dagen na lancering getorpedeerd.

Na eerst Manchester City en Chelsea - sowieso de twee grootste twijfelaars - volgden kort voor middernacht ook de vier andere Engelse clubs. Ook Liverpool, Arsenal, Tottenham en Manchester United lieten via officiële clubstatements weten zich terug te trekken uit de Super League. Opmerkelijk is dat Manchester United eerder op de avond ook bekend maakte dat topman Ed Woodward, een van de drijvende krachten achter de Super League, eind dit jaar zijn functie neerlegt. De club vermeldt de Super League niet in zijn statement. Maar het lijdt geen twijfel dat de Super League en Woodwards exit aan elkaar gelinkt zijn. Woodward - geen sant bij de fans - heeft een verleden bij JP Morgan, de Amerikaanse bank die de Super League cofinanciert.

Dat het Engelse zestal zich terugtrekt, heeft maar één reden. Niet dat ze er niet langer in geloven. Ze zijn tegelijk verrast en geschrokken door de revolutie die is uitgebroken onder fans die overigens de volle steun krijgen van hun politieke leiders zoals premier Boris Johnson. Opvallend was dat ook meer en meer spelers zich verzetten tegen de plannen - met zelfs een officieel statement anti van de voltallige spelerskern van Liverpool.

Ook het restant van zes clubs lijkt zijn staart in te trekken. Barcelona-voorzitter Joan Laporta liet in de loop van dinsdag weten dat het laatste woord sowieso aan de socio's van de club. Zonder officieel groen licht van de fans via een stemming beslist de club niks, klonk het. Dat was ook al het sein om te vermoeden dat Barcelona zich aan het indekken was. Ook Milan en Atletico zouden op het punt staan hun steun op te zeggen. Enkel Inter, Juventus en Real Madrid hulden zich nog in stilzwijgen. Real-voorzitter Florentino Perez wordt gezien als misschien wel de sleutelfiguur achter het project. Het bedrijf achter de Super League is opgericht in Spanje en is bemand met vertrouwelingen van Perez. Juve-voorzitter Andrea Agnelli wordt op zijn beurt aangewezen als kazakkendraaier. Hij zou tot dit weekend zijn steun hebben uitgesproken voor een hervorming van de Champions League binnen de schoot van de Europese voetbalbond Uefa, om ultiem zijn vriend en Uefa-voorzitter Aleksander Ceferin een mes in de rug te steken.

Twaalf Europese topclubs hadden zondagavond aangekondigd zich af te scheuren in een aparte topcompetitie. Het leidde tot een ongezien counterprotest.

Fans van Chelsea zakten dinsdagavond in groten getale af naar Stamford Bridge, het stadion waar de club uit West-Londen een competitiewedstrijd speelde tegen Brighton & Hove Albion. Net zoals Liverpool-aanhangers een dag eerder uitten ze hun onvrede over de Super League. 'Grand Theft Football', 'R.I.P. CFC' en 'Buck Off' was op verschillende spandoeken te lezen. Toen bekend raakte dat Chelsea zich mogelijk terugtrekt, brak luid gejoel los.

Volgens de BBC heeft Ed Woodward, de topman van Manchester United en een van de drijvende krachten achter de Super League, ontslag genomen.

De Bruyne

Dat Chelsea zijn staart zou intrekken, komt niet geheel als een verrassing. Samen met Manchester City zou de Londense club het minst van alle 'Founding Clubs' overtuigd geweest zijn van het hele idee. De Belgische City-middenvelder Kevin De Bruyne kwam ook met een statement. Hij wijst op het belang van 'concurrentie' in het voetbal, waarmee hij mogelijk hint op het feit dat de 12 oprichtende clubs in de aparte Super League niet kunnen degraderen.

79%
Uit een steekproef van het Britse marktonderzoeksbureau YouGov blijkt dat liefst 79 procent van de voetbalfans zijn neus ophaalt voor de Super Lea

Salarisplafond

Eerder op dinsdag wonnen de 'dirty dozen' nochtans een eerste juridische slag. Een ondernemingsrechter in Madrid - het bedrijf achter de Super League is in Spanje opgericht - stelde de oprichtende clubs in het gelijk tegen de voetbalbonden UEFA en FIFA. Die hadden spelers van Super League-clubs verboden nog deel te nemen aan hun tornooien, het EK en WK Voetbal, en gedreigd om clubs uit de Champions League te gooien. Het gaat voor alle duidelijkheid om een voorlopige maatregel.

Volgens documenten die de zakenkrant Financial Times kon inkijken zou de Super League werken naar Amerikaans model. Om hun inkomsten te maximaliseren willen de clubs zich volledig loskoppelen van de Europese voetbalbond UEFA. Ze zouden zelf onderhandelingen voeren over tv- en sponsorcontracten en dat geld vervolgens onder elkaar verdelen.

Om de uitgaven te drukken zou er daarnaast een salarisplafond komen voor spelers. Op termijn zou zelfs de afschaffing van transfersommen en makelaars een mogelijkheid worden. Het resultaat van die oefening, recurrente inkomsten onder elkaar verdelen en uitgaven drukken, is nettowinst op de eindbalans. Maar die vlieger gaat na het Griekse drama dat zich dinsdagavond ontspon voorlopig niet op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud