Termont: 'Bouw Ghelamco Arena verliep volgens regels'

Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) ©Photo News

Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) zit in het defensief over de rol die de stad speelde bij de bouw van de het voetbalstadion van KAA Gent. ‘Ja, Stad Gent beschikt over een gratis loge in de Ghelamco Arena, maar die ligt wel in de minst gunstige positie in het stadion.’

Met zijn boek ‘De illegale Ghelamco Arena: als politici zich met voetbal gaan bemoeien’ brengt Ignace Vandewalle het Gentse stadsbestuur in een slecht daglicht. Vandewalle – voormalig medewerker van LDD-politicus Jean-Marie Dedecker – beschuldigt stad Gent ervan dat ze de wet op de overheidsopdrachten niet toepaste bij de bouw van de Ghelamco Arena.

Omdat meer dan de helft van het stadion gefinancierd werd met overheidsgeld, zo schrijft Vandewalle, had er een aanbesteding moeten komen waardoor alle aannemers, financiers en architecten konden meedingen naar het project.

‘De leden van het schepencollege krijgen gratis parking en gratis etentjes in de loges van de Ghelamco Arena.’
Ignace Vandewalle
auteur

Dat zou tot twee keer toe niet gebeurd zijn. Een eerste keer werd het project zonder openbare aanbesteding toegewezen aan het Gentse architectenbureau Bontinck en zakenbank Optima. Ook toen bouwpromotor Ghelamco het project in 2011 overnam, gebeurde dat zonder openbare aanbesteding. 

Burgemeester Daniël Termont (sp.a) ontkent tegenover Het Laatste Nieuws dat een openbare aanbesteding nodig was, omdat de stad gebruik maakte van een juridische constructie waarin het niet de meerderheid van de aandelen bezat. Hoewel het niet nodig was werd in maart 2006 wel een Europese aanbesteding uitgeschreven, maar daarop kwam geen positieve reactie.

Gratis loge voor stad

Stad Gent heeft een gratis loge in de Ghelamco Arena van AA Gent. ©Photo News

Vandewalle klaagt ook aan dat schepenen van de stad Gent tijdens matchen van AA Gent op kosten van de belastingbetaler eten en drinken in de loge die ze gratis ter beschikking hebben van de club. ‘De leden van het schepencollege krijgen gratis parking en gratis etentjes in de loges’, zegt Vandewalle in Humo. ‘Ik heb een verslag van het Gentse schepencollege van 2015 waarin staat dat daarvoor 5.000 euro wordt vrijgemaakt. Daar kan je al flink voor eten en drinken, hè?’

Burgemeester Termont ontkent in Het Laatste Nieuws niet dat stad Gent over een gratis loge beschikt in de Ghelamco Arena, ‘maar die ligt wel in de minst gunstige positie in het stadion.’

Dat stad Gent via nv Buffalo aandeelhouder is van de club, verdedigt Termont als een constructie ‘om het financiële beleid te controleren’.

Transparantie

Het stadsbestuur en de betrokkenen benadrukken dat alles volgens de regels is verlopen en beloven volledige transparantie. Journalisten worden vrijdag in de Ghelamco Arena uitgenodigd, waar het volledige dossier kan worden ingekeken en waar de betrokkenen toelichting zullen geven.

Het boek van Vandewalle is gecontesteerd. Ghelamco-baas Paul Gheysens probeerde de publicatie tegen te houden voor de rechtbank, maar zonder resultaat. Toch trok uitgeverij Doorbraak zich terug, uit vrees voor de financiële gevolgen van nog meer rechtzaken. Vandewalle besloot daarop het boek in eigen beheer uit te geven. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud