Advertentie
Advertentie
opmerkelijk

Tokio schrapt controversieel logo Olympische Spelen

©RV/DOC

Het organiserend comité van de Olympische Spelen van 2020 in Tokio schrapt het controversiële logo van de Spelen wordt geschrapt. De beslissing zou niet rechtstreeks te wijten zijn aan de beschuldigingen van de Luikse logodesigner Olivier Debie.

Het organiserend comité van de Olympische Spelen van 2020, in Tokio, heeft beslist het controversiële logo van de Spelen te schrappen. Dat heeft het Japanse persbureau Kyodo News vernomen. Het comité was hierover dinsdag in spoedzitting bijeengekomen.

De ontwerper van het logo, Kenjiro Sano, wordt door onder meer de Belg Olivier Debie beschuldigd van plagiaat. De beslissing zou niet rechtstreeks te wijten zijn aan de beschuldigingen van Debie. Al enkele weken bestaat er controverse over het logo, dat geïnspireerd zou zijn door verschillende al bestaande beelden.

Debie ontwierp het logo van het Theater van Luik en uitte eind juli voor het eerst de plagiaatbeschuldigingen. Begin augustus maakte hij bekend dat hij naar de rechter stapt. Die zitting is op 22 september voor de burgerlijke rechtbank van Luik gepland.

Om 19 uur lokale tijd (12 uur Belgische tijd) wordt er in Japan een persconferentie gehouden. Tot dan wordt er geen verdere commentaar gegeven.

Vrijdag nog hadden de organisatoren laten weten niet van plan te zijn het logo te veranderen. Ze wezen de plagiaatbeschuldigingen toen nog stellig van de hand. 'We zijn ervan overtuigd dat het ontwerp origineel is', zei Toshiro Muto, de algemeen directeur van het organisatiecomité, op een persconferentie.

De Japanse ontwerper Kenjiro Sano verzekerde dat hij zijn logo uit het niets heeft gecreëerd. Er zijn overeenkomsten tussen de twee ontwerpen, maar het logo van de OS heeft 'talrijke elementen' die niet in het logo van de Belg terug te vinden zijn, voerde Muto aan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud