Advertentie

Topclubs kannibaliseren Europese voetbal

Barcelona, de club van Lionel Messi, haalde in 2015 een omzet van 561 miljoen euro. ©AFP

Door hun mondiale succes veranderen de 'superclubs' van het Europese voetbal in multinationals die financieel steeds verder uitlopen op de rest.

De grootste vijftien clubs van Europa hebben hun commerciële inkomsten tussen 2009 en 2015 zien stijgen met 1,5 miljard euro. Dat blijkt uit een rapport van de Europese voetbalbond Uefa over de financiële gezondheid van de 679 belangrijkste clubs in de 54 grootste competities. De cijfers slaan op het boekhoudkundig jaar 2015.

1,5 miljard euro
De grootste vijftien clubs van Europa hebben hun commerciële inkomsten tussen 2009 en 2015 zien stijgen met 1,5 miljard euro.

Die vijftien clubs - waaronder Real Madrid, Barcelona, Manchester United en Bayern - hebben hun omzetstijging te danken aan hun groeiende mondiale appeal. Door hun aantrekkingskracht op fans uit de hele wereld kunnen ze een hefboom zetten op de inkomsten uit sponsordeals, televisierechten, merchandising en tickets.

De 'global super clubs', zoals Uefa ze noemt, worden meer en meer voetbal-multinationals waar geld uit de vier windstreken naar toe vloeit.

Recordomzet

De clubs met de grootste omzet zijn Real Madrid en FC Barcelona uit Spanje. Real Madrid haalde in 2015 578 miljoen euro omzet, tegenover 561 miljoen voor de Catalanen. Die cijfers zijn intussen al lang achterhaald. Barcelona meldde voor 2016 een recordomzet van net geen 700 miljoen euro en gaat in zijn budgettaire prognoses uit van 1 miljard in 2020.

Naast de top-10-clubs halen Borussia Dortmund, Tottenham Hotspur, Schalke 04 and AC Milan een omzet tussen 200 and 300 miljoen euro. Nog eens 31 clubs halen meer dan 100 miljoen euro omzet. In 2008 waren er nog maar 22 clubs met een omzet van meer dan 100 miljoen, tegenover 46 vandaag.

Is deze grafiek niet zichtbaar, klik hier.

In de top-10 staan liefst vijf clubs uit Engeland. De dominantie van de Engelse competitie, de Premier League, zal alleen groter worden. Vanaf dit seizoen start in Engeland een nieuwe, lucratieve nieuwe tv-deal, waardoor de clubs in de eerste klasse de komende drie jaar 10 miljard euro tv-geld onder elkaar mogen verdelen.

Het wordt zo verdeeld dat de kampioen eind dit seizoen 173 miljoen doorgestort krijgt, de laatste 115 miljoen. Door die cashlawine maken zelfs Real en Barcelona zich zorgen of ze nog wel zullen kunnen volgen.

De Premier League torent met inkomsten van 4,4 miljard euro ver boven de rest uit. Op verre afstand volgen de Duitse Bundesliga (2,4 miljard), de Spaanse La Liga (2 miljard) en de Italiaanse Seria A (1,9 miljard). België was in 2015 qua omzet de achtste competitie van Europa met een gemiddelde omzet per club van 19,7 miljoen euro.

Grote bedrijven

De Uefa maakt zich toenemend zorgen over de groeiende kloof tussen de top en de laag daaronder. Ter vergelijking: tegenover de 1,5 miljard euro extra omzet voor de topelite van vijftien clubs staat een omzetgroei van 453 miljoen voor de rest van de 679 clubs in het rapport. Die clubs kunnen veel minder rekenen op de interesse van grote bedrijven voor grote reclamedeals. Hun voornaamste bron van inkomsten blijft, naast tv-geld, inkomsten van shirt- en kledingsponsoring.

De Uefa maakt zich toenemend zorgen over de groeiende kloof tussen de top en de laag daaronder.

'We moeten waakzaam blijven over de minder positieve trends in het rapport, zoals de grote stijging van salarissen en de extreme concentratie van geld uit sponsordeals en andere commerciële inkomsten bij een handvol clubs', aldus Uefa-voorzitter Aleksander Ceferin.

War for talent

De loonstijgingen hebben te maken met de 'war for talent' in een steeds meer competitieve markt. Steeds meer landen gooien zich in de strijd om de beste voetballer binnen te halen voor hun competities en clubs. Het nieuwe El Dorado is momenteel China dat met geld smijt naar voetballers om zijn competitie op te waarderen.

Het nieuwe El Dorado is momenteel China dat met geld smijt naar voetballers om zijn competitie op te waarderen.

Door de hevige concurrentiestrijd tussen tienduizenden clubs wereldwijd is er maximale marktwerking, wat opwaartse druk zet op transfersommen en lonen van spelers. Loonplafonds zoals in de grote Amerikaanse professionele sportcompetities bestaan, lijken in het voetbal niet erg realistisch.

Fair play

Meer algemeen steekt het Europese topvoetbal financieel in steeds betere conditie. De omzetten stijgen al 20 jaar op rij, tot een totaal van 17 miljard euro voor clubs in de topdivisies. De Uefa klopt zich op de borst dat de introductie van de regels voor financiële fair play - waarbij clubs niet meer mogen uitgeven dan er binnenkomt - zijn vruchten afwerpt.

De gecumuleerde operationele winst is gestegen tot 1,5 miljard euro in de voorbije twee jaar. In de twee jaar voor de invoering van fair play in het seizoen 2011-2012 ging het nog om een verlies van 700 miljoen euro.

De schuldratio ten opzichte van de omzet is gedaald van 65 procent in 2009 naar 40 procent in 2015. Het aantal clubs dat verlies draait, vertoont een dalende trend, en er wordt flink geïnvesteerd. Tussen 2014 en 2017 wordt de bouw van 58 nieuwe voetbalstadions afgewerkt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud