Topvoetbal beslist Club toch kampioen te maken

Club Brugge is nu toch kampioen. ©Photo News

Club Brugge is na veel vijven en zessen toch uitgeroepen tot landskampioen in de eerste klasse van ons voetbal. Het plan is op 7 augustus met de nieuwe competitie te beginnen.

Het Belgisch voetbal gedraagt zich al even als Eden Hazard tegenover een Spaanse verdediger. Het slalomt nogal. De elite van 23 profclubs - nummer 24 Lokeren is failliet - rolt al weken over de straat over twee belangrijke beslissingen. Hoe eindigt de competitie in de eerste klasse, die door de coronacrisis na 29 van de 30 speeldagen en zonder de tien play-off-matchen is stopgezet? En hoe ziet het competitieformat er volgend seizoen uit?

Eén knoop is alvast doorgehakt. De eindstand van het voorbije seizoen - tot 1 augustus is er op gezag van de regering zeker geen voetbal - wordt bepaald op basis van de stand na 29 speeldagen. Club Brugge is kampioen en gaat direct naar de Champions League. Daar is al snel een jackpot van ongeveer 30 miljoen euro mee gemoeid, mits de Europese voetbalbond UEFA door de coronacrisis niet beknibbelt op de premies. Runner-up AA Gent speelt de voorronde van de Champions League.

Addertje

Voor de resterende Europese tickets is er een addertje onder het gras. Als de bekerfinale tussen Club en Antwerp kan doorgaan - er wordt op begin augustus gemikt - dan kan dat impact hebben op de Europese plaatsen. Wint Antwerp de beker, dan is het direct geplaatst voor de poulefase van de Europa League en gaat Charleroi naar de derde voorronde. Wint Club de beker, dan bekert Charleroi Europees en moet Antwerp de laatste voorronde spelen. Standard begint de tweede voorronde van de Europa League. Het financieel noodlijdende Anderlecht mist zo voor het tweede seizoen op rij Europees voetbal.

Waasland-Beveren zakt naar tweede klasse.

Waasland-Beveren zakt naar tweede klasse. Zijn plaats wordt ingenomen door de winnaar van een testmatch tussen OH Leuven en Beerschot (de winnaars van de periodetitels), als die wedstrijd nog kan doorgaan. Voor 31 mei wordt beslist waar en wanneer dat kan. Kan het promotieduel niet doorgaan, dan stijgt Westerlo, de leider in tweede. 

Ook voor volgend seizoen is er een oplossing. De competitie met 16 clubs blijft behouden, en niet met 18 zoals sommige clubs wilden. Na de reguliere competitie volgt een ingekorte play-off tussen de nummers een tot en met vier voor de Champions League-tickets. Normaal speelt de top zes play-offs voor de titel. De nummers vijf tot en met acht strijden dan om het laatste Europese ticket. De winnaar daarvan speelt om de Europese plaats tegen de nummer vier uit playoff 1. Er komt wel een systeem - via de proflicenties - waardoor het aantal profclubs kan blijven zakken tot 20, 14 in eerste en 6 in tweede.

Nieuwe seizoen

De afspraak is dat - als het virus dat toelaat - op 7 augustus het nieuwe seizoen begint. 1B - de tweede klasse - zou op 21 augustus beginnen. Opvallend: als een gemeentebestuur een wedstrijd verbiedt, verliest de thuisclub de match met 0-3, tenzij de club in kwestie de wedstrijd op neutraal terrein kan organiseren. Slaat het virus opnieuw toe, dan loopt het zoals dit jaar. De competitie wordt afgesloten op basis van de stand op dat moment. Na afloop van het komende seizoen gaan we terug naar een competitie met play-offs tussen de zes beste teams.

Nog opmerkelijk is dat er een coronabijdrage komt. De clubs die Europees spelen, staan een deel van hun premies af aan de rest, tenzij het om clubs gaat die beroep doen op tijdelijke werkloosheid.

Waasland-Beveren kondigde al aan te procederen tegen de degradatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud