Tour-icoon in Amerikaanse handen

Mavic is bekend van de neutrale volgwagens in de Tour. ©BELGA

De Finse groep Amer Sports verkoopt het Franse Mavic aan investeerder Regent uit de VS.

De Franse maker van racefietsonderdelen Mavic komt in handen van een Amerikaanse partij. De huidige eigenaar, Amer Sports uit Finland, wil van het wielrenmerk af en voert exclusieve overnamegesprekken met private-equitygroep Regent. De verkoop is een gevolg van een strategische doorlichting van de fietsdivisie van Amer Sports.

Mavic geniet onder sportfans bekendheid als officiële partner en sponsor van de Tour de France, al sinds de jaren 70 van vorige eeuw. Het in 1889 opgerichte bedrijf levert al decennialang materieel voor de neutrale wagens van de etappekoers, die deelnemers met pech reserveonderdelen mogen leveren.

Mavic was ooit de afkorting van Manufacture d'Articles Vélocipédiques Idoux et Chanel, genoemd naar de oprichters Charles Idoux en Lucien Chanel. In de jaren 90 belandde Mavic bij de Franse sportartikelenfabrikant Salomon die zelf werd overgenomen door Adidas. In 2005 schoof Adidas Salomon en Mavic door naar Amer.

Weinig

Ondanks de bekendheid levert het bedrijf Amer te weinig op. Mavic is goed voor zo'n 3 procent van de totale omzet en behoort niet tot de meest winstgevende dochterondernemingen. Topman Heikki Takala denkt dat het bedrijf onder de vleugels van Regent succesvoller zal zijn.

Koper Regent is onder meer bekend als eigenaar van het kapsalonmerk Sassoon. De verkoop is naar verwachting in het tweede kwartaal van dit jaar afgerond.

Amer, dat ook bijvoorbeeld tennismerk Wilson, ski's van Salomon en Atomic en honkbalknuppelmerk Louisville Slugger bezit, wordt zelf overigens overgenomen door een Chinees consortium onder leiding van sportfabrikant Anta.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect