Transfers Tielemans en Mitrovic in vizier speurders

Voetbalmakelaar Christophe Henrotay. ©BELGAIMAGE

De makelaar van Thibaut Courtois en Yannick Carrasco wordt verdacht van witwassen en omkoping bij voetbaltransfers.

In een onderzoek naar corruptie in het voetbal zijn dinsdag en woensdag huiszoekingen verricht in Monaco (4), België (2) en Londen (1). Dat bevestigt het federaal parket.

De Belgische voetbalmakelaar Christophe Henrotay is op vraag van het federaal parket in Monaco aangehouden. Hij wordt er verhoord door zowel het Monegaskische als het Belgische gerecht. Een medewerker is opgepakt in de regio Luik. Ze worden verdacht van het witwassen van geld en private omkoping bij de transfers van voetbalspelers.

Mogelijk wordt tegen Henrotay een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd, waarna hij kan worden uitgeleverd aan ons land. De invallen zijn een gevolg van een eerste golf huiszoekingen bij voetbalclub Anderlecht en de voetbalbond eind april.

Servische international

Het dossier is opgebouwd rond 2 strafklachten in België. Eén spitst zich toe op de Servische international Aleksander Mitrovic, vandaag bij de Engelse tweedeklasser Fulham. Er worden vragen gesteld bij de afspraken die zijn gemaakt rond de overgang van Mitrovic van Partizan Belgrado naar Anderlecht in 2013 en de latere deal rond zijn transfer van Anderlecht naar Newcastle.

Makelaars, clubmanagers en soms ook spelers en clubs zouden in het zwart dikke commissies opstrijken door in de boeken een lagere dan de echte transfersom te zetten en de rest buiten het zicht van de fiscus te verdelen.

Het vermoeden is dat een beproefde praktijk uit het topvoetbal is toegepast. Makelaars, clubmanagers en soms ook spelers en clubs zouden in het zwart dikke commissies opstrijken door in de boeken een lagere transfersom dan de echte te zetten en de rest uit het zicht van de fiscus te verdelen. In het geval van Henrotay zou 2 miljoen euro versluisd zijn naar een Britse vennootschap. Dat verklaart wellicht de inval in Londen.

Een tweede dossier draait rond Rode Duivel Youri Tielemans. De klacht is ingediend door Peter Smeets, een gewezen partner van Henrotay, die ontdekte dat de makelaar achter de rug van Tielemans miljoenen aan commissies zou hebben opgestreken op diens transfer van Anderlecht naar Monaco, zonder dat de voetballer ervan wist. Tielemans verbrak de samenwerking met Henrotay en ging in zee met Smeets. Die heeft een makelaarskantoor opgericht, Let's play, met ondernemer Wouter Vandenhaute. 

Wegens vermoedens van malversaties weigerde Anderlecht-eigenaar Marc Coucke na zijn overname van de club een aantal afgesproken commissies door te storten aan Henrotay. De discussie is volgens ingewijden uitgeklaard en de betalingen zouden in uitvoering zijn.

Real Madrid

Henrotay is allerminst een nobody in het wereldje. Hij is de makelaar van Rode Duivels Thibaut Courtois en Yannick Carrasco. Hij regelde onder meer de overgang van Courtois van Chelsea naar Real Madrid. Henrotay heeft een volledig ander zakenmodel dan makelaars als Mogi Bayat, die ook een tijdlang in de cel zat op vermoeden van malversaties rond transfers.

Bayat is de koning van de volumedeals: veel omzet en winst maken op een groot pak deals van mindere goden. Henrotay verdient zijn boterham dan weer door hoge winsten uit een beperkt aantal transfers van spelers in of net onder de wereldtop.

Het onderzoek heeft officieel geen uitstaans met Operatie Zero, het grote onderzoek naar corruptie, omkoping en witwassen in het Belgisch voetbal, maar in de realiteit is alles met alles verbonden. Het gerecht behandelt stap voor stap een reeks klachten die de voorbije jaren zijn ingediend over verdachte financiële transacties in het voetbal. Ook op verschillende andere niveaus lopen nog onderzoeken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud