UEFA ontdekt geen inbreuken op Financial Fair Play bij PSG

Vorig jaar haalde PSG Neymar weg bij FC Barcelona voor 222 miljoen euro. ©REUTERS

De Europese voetbalbond heeft het Financial Fair Play-onderzoek naar Paris Saint-Germain en de miljoenentransfers van de Braziliaan Neymar en de Fransman Kylian Mbappé woensdag afgesloten. De Franse topclub wordt geen sanctie opgelegd.

Op 30 juni mag het negatief saldo van PSG voor de drie opeenvolgende seizoenen 2015/16, 2016/17 en 2017/18 maximaal 30 miljoen euro bedragen. Het UEFA-orgaan CFCB (Club Financial Control Body) constateerde na analyse dat er geen inbreuken op de Financial Fair Play gevonden zijn. 'Maar de impact van de transers in de zomer van 2017 op het komende boekjaar wordt nauwgezet opgevolgd', klinkt het.

Vorig jaar haalde PSG Neymar bij FC Barcelona voor 222 miljoen euro. Mbappé kwam dan weer op huurbasis over van AS Monaco en zal op termijn 180 miljoen euro (waarvan 35 miljoen euro bonussen) kosten, als de aankoopoptie wordt gelicht. Het zijn de twee duurste transfers uit de geschiedenis.

CFCB, geleid door ex-premier Yves Leterme, boog zich meteen over de miljoenendeals. Volgens het Financial Fair Play-principe mag een club immers niet meer uitgeven dan ze verdient. Bovendien sprong PSG ontzettend creatief om met de regels. Zo kocht Neymar zichzelf eerst uit bij Barça. PSG gaf op 20 april in het Zwitserse Nyon uitleg over de financiering van de transfers van goudhaantjes Neymar en Kylian Mbappé.

Indien een club de Financial Fair Play-regels overtreedt, volgt een sanctie. Dat kan een (hoge) boete zijn, maar ook de uitsluiting aan Europese competities, waaronder de prestigieuze Champions League.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect