Advertentie

Van oersaaie hobby tot miljoenenbusiness

De Antwerpen Ten Miles 2014. ©BELGA

Als u door het mooie lenteweer opnieuw uw loopschoenen van onder het stof haalt, zal u niet de enige zijn. De loophype in Vlaanderen in cijfers.

1,2 miljoen Vlamingen, dat is bijna 1 op 5, trekt minstens 1 keer per jaar zijn of haar loopschoenen aan. Jaarlijks spenderen deze Vlaamse lopers 261 miljoen euro aan hun hobby. Europa telt tussen de 45 en 55 miljoen lopers, goed voor een markt tussen de 8 en 11 miljard euro. Dat berekenden 3 sportwetenschappers van de universiteiten van Leuven en Nijmegen in hun nieuwe boek Running across Europe.

Volgens de meest recente gegevens gaf 19 procent van de Vlamingen tussen 12 en 75 jaar aan de afgelopen 12 maanden minstens 1 keer te zijn gaan lopen. Vlaanderen finisht hierbij hoger dan het Europese gemiddelde van 12 procent en moet van de 11 onderzochte landen enkel Denemarken (31 procent) en Duitsland (25 procent) laten voorgaan. Het aantal lopende Vlamingen is intussen groter dan het aantal Vlamingen dat aan sport doet in competitieverband.

©.

Extremisering en festivalisering

Volgens de onderzoekers beleven we vandaag de derde 'loopgolf'. Tijdens de eerste golf, in de jaren zeventig, verplaatste het lopen zich van de atletiekpiste naar de straat en kwamen de stadsmarathons op. In de jaren negentig democratiseerde de loopsport tijdens de tweede golf: ook jongeren, ouderen en vrouwen ontdekten het lopen, geholpen door drempelverlagende initiatieven als Start to Run en de aanleg van Finse pistes.

Vandaag, in de derde golf, is er sprake van een extremisering (off road lopen, woestijnlopen, Himalaya-marathon) en een festivalisering (color runs, urban trails, electric runs), waarbij naast het lopen ook andere ervaringen centraal staan. Marketingbureaus als Golazo zetten daar sterk op in.

Goedkope hobby

Lopen is een relatief goedkope hobby: gemiddeld geeft een Vlaamse loper er per jaar 217 euro aan uit, voornamelijk aan kleren en schoenen.

©.

De populariteit van de sport uit zich ook in het aantal loopwedstrijden: in 2012 registreerden de 626 loopwedstrijden in Vlaanderen meer dan 300.000 aankomende deelnemers. Het aantal deelnemers gaat in stijgende lijn, terwijl het aantal evenementen de laatste jaren stabiel bleef. Een aanwijzing voor de trend dat de massa-loopfestivals stilaan de lokale stratenlopen aan het opslokken zijn.

©.

Lopen is nu de meest populaire sport in Vlaanderen en Europa. Dat heeft het te danken aan de voor de hand liggende positieve gezondheidseffecten, maar ook aan het flexibele karakter van de sport: je hoeft geen lid te worden van een club om het te doen en je kan snel enkele kilometers afmalen tussen andere afspraken door.

42 %
42 % van de Vlaamse lopers heeft een diploma hoger onderwijs op zak, tegenover 29 procent van de hele Vlaamse bevolking.

De auteurs van Running across Europe geven als slot nog drie aanbevelingen voor de loopsector om aan kop van het sportpeloton te blijven:

  • maak beter gebruik van sociale media om zowel lopen in clubverband als lopen in informeel verband goed te organiseren
  • vorm atletiekclubs om tot echte dienstverleners voor iedereen geïnteresseerd in de sport
  • boor nieuwe markten aan, zoals de lagere sociale klassen en minderheden
©Mediafin

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud