Vanhengel: 'Stadion moet er toch komen'

Guy Vanhengel: 'Als we niet verder gaan met dit stadtion, zijn we weer vertrokken voor jaren discussies.' ©BELGA

Brussels minister van Begroting Guy Vanhengel (Open Vld) pleit ervoor om de plannen voor de bouw van een stadion op parking C van de Heizel voort te zetten. 'De nadelen van parking C ga je overal terugvinden, maar de voordelen ervan vind je nergens'.

'Doet men wat anders, dan zijn we terug vertrokken voor tien of twintig jaar gebakkelei daarover',zei Vanhengel zondag in de Zevende Dag.

De UEFA besliste donderdag dat Brussel niet langer gaststad is voor het EK voetbal in 2020 omdat de bouw van het Eurostadion te onzeker is.
Brussels minister Vanhengel pleit ervoor om te bekijken hoe het huidige dossier verbeterd kan worden zodat er een vergunning voor afgeleverd kan worden. 'Ofwel gaat men nu nog door op het huidige dossier, dan zit er nog kans in dat we binnen een redelijke termijn een deftige infrastructuur hebben van dit type. Ofwel veegt men het bord af en dan zijn we terug vertrokken voor enkele tientallen jaren discussie'.

'We hebben nu in dit land een kwarteeuw achterstand tegenover de buurlanden voor wat dit type van infrastructuur betreft', zegt Vanhengel. 'Bovendien start volgend jaar de nations league, een landenkampioenschap waarin ons land om de haverklap zal moeten spelen tegen de Europese grootmachten. We gaan door UEFA nogal raar bekeken worden als we nog altijd niet over de infrastructuur beschikken om dat mogelijk te maken.'

Op een zeker moment zijn we terecht gekomen in regelrechte sabotagepraktijken.
Guy Vanhengel
Brusselse minister van Begroting

De Brusselse Open Vld-minister voelt zich niet aangesproken door het verwijt van premier Charles Michel dat dit dossier op een amateuristische manier is aangepakt. 'Dit is te wijten aan een totale onwetendheid over dit dossier', zegt Vanhengel.

Vanhengel merkte op dat verschillende belangrijke speler gaandeweg op andere posities zijn terechtgekomen. 'De Vlaamse en federale regering zijn van samenstelling veranderd en we hebben volledige asymmetrie in dit land', merkte hij op.

'Het overlegcomité is bijzonder veel comité en weinig overleg.'
Yves Leterme
ex-premier

'Op een zeker moment zijn we terecht gekomen in regelrechte sabotagepraktijken', zei Vanhengel, verwijzend naar de fameuze 'buurtweg' op parking C, die net na de UEFA-beslissing is afgeschaft.

Ex-premier Yves Leterme pleitte in De Zevende Dag voor om het overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land de rol van scheidsrechter te spelen in dergelijke moeilijke dossiers van groot maatschappelijk en economisch belang. In zijn huidige vorm gebeurt dat te weinig. 'Het overlegcomité is bijzonder veel comité en weinig overleg', zei Leterme.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud