Verkoop voetbalrechten blijft aanslepen

Anderlecht-speler Anthony Vanden Borre. Zijn club speelde vorig seizoen kampioen. ©Photo News

Er is nog altijd geen witte rook boven het Brusselse bondsgebouw voor de toewijzing van de tv-rechten voor het Belgisch voetbal. De tijd dringt nochtans, binnen goed zeven weken begint het nieuwe seizoen.

Het contrast kan moeilijk groter zijn. Terwijl de gekte om de Rode Duivels dag na dag toeneemt, ligt niemand wakker van wie het eersteklassevoetbal zal uitzenden. Het nieuwe seizoen begint nochtans al eind juli, twee weken na de WK-finale in Rio de Janeiro.

Drieënhalve maand geleden - midden februari - wees de Pro League, de vereniging van eersteklasseclubs, het voetbaldossier toe aan het Italiaanse sportrechtenbedrijf MP & Silva. Die beloofde de 16 clubs voor de eerste drie seizoenen 70 miljoen euro per seizoen op te halen, de drie daaropvolgende seizoenen zelfs 80 miljoen euro.

Het wekenlang aftasten van de markt leverde MP & Silva geen verhoopt allesomvattend akkoord op. Daarop lanceerde de adviseur van de Pro League eind april een klassieke veiling met onder meer de exclusieve rechten op de live-wedstrijden.

Decoder

Belgacom en Telenet willen die exclusieve beelden echter niet. In het verleden hebben ze er te weinig centen uit gepuurd, en daarom beslisten de twee samen met het Waalse kabelbedrijf Voo een bod van 60 miljoen euro te doen. Op de niet-exclusieve rechten weliswaar. Zo konden ze alle drie (tegelijk) het voetbal tonen en hoeven de voetbalfans niet van decoder te switchen. 60 miljoen is 9 procent meer dan het vorige voetbalcontract waarin Telenet op zijn eentje 55 miljoen euro per seizoen ophoestte.

MP&Silva heeft echter geen zin om het verschil van 10 miljoen euro bij te passen en startte daarom midden mei een nieuwe onderhandelsronde met alle geïnteresseerde partijen. Dat rondje zou eind vorige week zijn beslag krijgen, maar het is nog altijd wachten op witte rook.

Fox

Bij de Pro League is te horen dat het niet zeker is dat de deal nog deze week wordt beklonken. Komt de voorbereiding van het volgende seizoen daarmee niet stilaan in het gedrang? 'We hebben nog marge', stelt Ludwig Sneyers, CEO van Pro League, die voorts geen update over het dossier wil geven.

Vraag is of MP & Silva Belgacom, Telenet en Voo heeft kunnen verleiden tot extra miljoenen. Of starten de clubs alsnog zelf een kanaal op dat dan via Belgacom en Telenet in de huiskamer komt. In het scenario dat het Amerikaanse Fox, het Qatarese Al Jazeera of het Amerikaans-Franse Eurosport de tv-rechten wegsnoept, gelooft niemand meer. Daarvoor is de tijdmarge voor de uitbouw van een zender en het sluiten van distributiedeals met Belgacom en Telenet veel te krap geworden.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud