Advertentie

Victor Campenaerts snelt naar nieuw werelduurrecord

©Photo News

Belgisch kampioen tijdrijden Victor Campenaerts is in het Mexicaanse Aguascalientes door de grens van 55 km/u gebroken.

De 27-jarige Antwerpenaar was op hoogte in de Velodromo Bicentario 563 meter sneller dan de 54,526 km/u van de Britse gewezen Tourwinnaar Bradley Wiggins. Campenaerts is de eerste die officieel de grens van 55 kilometer per uur slecht. Er is in het verleden sneller gereden, maar dat gebeurde op speciale hyperaerodynamische fietsen. De internationale wielerorganisatie UCI voerde in 2014 verplichte homologatie in van de tijdritfiets, om een gelijk speelveld te creëren. Campenaerts is de zevende werelduurrecordhouder in het moderne tijdperk.

De renner van Lotto Soudal begon niet al te voortvarend, maar kreeg al snel het recordschema van Wiggins in het vizier. 'Vocsnor', zoals zijn bijnaam luidt, bleef op de zwarte band van de piste zijn rondjes van een lage zestien seconden malen. Voorbij halfweg de poging kon Campenaerts niet langer verder uitlopen op Wiggins, maar hij bleef regelmatige rondjes rijden. In het slot versnelde de Antwerpenaar opnieuw. Met zijn laatste restjes kracht sloopte hij als eerste ooit de magische grens van 55 km/u.

Campenaerts is zo de opvolger van Marcel Van den Eynde (1897), Ferdinand Bracke (1967) en Eddy Merckx (1972). Sinds zijn bronzen plak vorig najaar op het WK tijdrijden in Innsbrück stond alles voor Campenaerts in het teken van dit werelduurrecord. Tussen begin januari en begin maart voltooide hij een stage van twee maanden in Namibië. Midden maart toonde hij zijn grote vorm al in de slottijdrit van Tirreno-Adriatico, waar hij zijn eerste WorldTour-wedstrijd won.

Lees hier de reportage over de voorbereiding van Campenaerts in een Limburgse windtunnel.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud