Vlaamse bedrijfstoppers vechten voetbaloorlog uit

Bart Verhaeghe ©BELGA

Club Brugge-eigenaar Bart Verhaeghe ziet zijn plannen voor een nieuw stadion flink averij oplopen. De voetbaltycoons Paul Gheysens (Antwerp) en Joris Ide (RSC Anderlecht) trekken juridisch ten strijde tegen de komst van het stadion.

Zowel Paul Gheysens van de projectontwikkelaar Ghelamco als Joris Ide, de ex-eigenaar van het gelijknamige staalbedrijf, is naar de Raad van State getrokken tegen het geplande stadion van Club Brugge. Ze vragen elk apart de vernietiging van het ruimtelijk plan dat het stadion zijn juridische onderbouw geeft. Beide ondernemers verzetten zich tegen het onteigeningsplan dat aan de nieuwe bestemming voor de gronden is gekoppeld.

Gheysens is de eigenaar van een hoeve met 4,6 hectare op de plek waar het stadion gepland is. Ide heeft samen met de Brugse projectontwikkelaar Novus koopakkoorden over ruim 50 hectare met lokale eigenaars. Dat komt neer op ongeveer 80 procent van de ruimte waar het stadion, een aanpalend bedrijventerrein en een parking moeten komen. Het zijn de eigenaars die naar de Raad van State zijn getrokken, gesteund door Novus en Bremhove, de familiale holding van Ide.

Bremhove en Novus willen de gronden zelf ontwikkelen tot bedrijfsterrein, waardoor onteigening niet toegestaan zou zijn. Ide kocht de gronden jaren geleden met het oog op de geplande wijziging van de ruimtelijke invulling van de gronden, nu vooral landbouwgebied. Het stadion maakt deel uit van een veel ruimer gebied van 146 hectare, waar ook plek is voor woningen, kmo-zone en recreatiegebied. De geplande onteigening is een streep door de rekening van Ide, die goedkope gronden opkocht om later een meerwaarde op te realiseren. Ontwikkelde grond kan tot 250 euro per vierkante meter opleveren. Bij een gedwongen onteigening zakt de prijs tot ongeveer 5 euro. Gheysens laat verstaan dat hij van plan is op zijn gronden opslagloodsen te bouwen voor Ghelamco.

©Mediafin

Tot twee jaar vertraging

De procedure bij de Raad van State betekent nieuw tijdverlies voor het stadion. Bart Verhaeghe zag vlak voor de kerstvakantie het ruimtelijk plan voor zijn winkelcomplex Uplace gekelderd door de Raad van State. Die schoot vier jaar geleden ook een eerste versie van zijn stadionproject aan flarden. De Vlaamse regering gaf vorig jaar groen licht aan een aangepast plan. Club hoopt zijn eerste wedstrijd in het nieuwe stadion in 2022 te spelen. Het is de vraag of die deadline nog haalbaar is. Bij een verzoek tot vernietiging bij de Raad van State duurt het gemiddeld twee jaar voor er een uitspraak is. Het is onduidelijk of een van de klagers ook een schorsingsverzoek bij hoogdringendheid heeft ingediend. Dan behandelt de Raad van State het dossier in principe binnen zes maanden tot een jaar, maar het duurt dubbel zo lang voor er een uitspraak ten gronde is.

146
hectare
Het stadion maakt deel uit van een gebied van 146 hectare, waar ook plek is voor woningen, kmo's en recreatiegebied.

Tot de definitieve uitspraak er is, blijft het ruimtelijk plan overeind. Dat betekent dat de overheid kan beginnen met de onteigening en Club Brugge de nodige vergunningen kan aanvragen. De club moet voor zijn stadion een omgevingsvergunning, die een bouw- en milieuvergunning combineert, aanvragen bij de Vlaamse overheid. De club laat verstaan dat ze niets onderneemt tot de klip van de Raad van State volledig omzeild is en er geen enkel juridisch obstakel voor het stadion meer is.

De onteigening heeft de stad Brugge in handen van de lokale intercommunale WVI gegeven. Die kan in principe met de grondeigenaars rond de tafel gaan zitten om een akkoord te vinden. Zonder compromis kan ze desnoods via de vrederechter de onteigening afdwingen. Maar bij de stad noch bij WVI is veel animo om de onteigening in gang te zetten zolang de procedure bij de Raad van State loopt.

Verhaeghe heeft alle tijd. Hij doet niets tot er een uitspraak van de Raad van State is, omdat hij ervan overtuigd is dat hij gelijk krijgt. Ide steekt niet weg dat hij openstaat voor een ruildeal met gronden, terwijl Gheysens zijn gronden als pasmunt wil inzetten voor een doorbraak rond het Eurostadion op parking C van de Heizel in Brussel. Dat Ghelamco-project krijgt eind deze maand zo goed als zeker een njet voor zijn omgevingsvergunning.

Verhaeghe vindt dat hij Ide noch Gheysens iets te bieden heeft. Er zijn in het recente verleden verzoeningspogingen geweest tussen Verhaeghe en Gheysens, maar de twee zijn niet on speaking terms. Bij de match tussen Brugge en Antwerp zaten ze ver van elkaar, terwijl het de gewoonte is dat clubbesturen in het stadion samen dineren en de match bekijken.

©Mediafin

Elk voor zich

De grond in Brugge is slechts één slagveld in een oorlog die meer en meer het volledige Belgische voetbal overschaduwt. Gheysens is eigenaar van Antwerp - dat afgelopen weekend gelijkspeelde tegen Club Brugge. Gheysens ziet in de problemen met het Eurostadion de hand van Verhaeghe, die ook de sterke man is bij de voetbalbond. Hij zou het Eurostadion mee getorpedeerd hebben door te weigeren dat de Rode Duivels er hun thuisbasis van maken.

Bij de voetbalbond wordt gefluisterd dat Gheysens het brein is achter een supportersactie om Verhaeghe te lozen als ondervoorzitter. De fanactie kwam er na geruchten dat Verhaeghe lokale actiecomités tegen de komst van het Eurostadion financierde. Ghelamco ziet dan weer een link tussen Verhaeghe en een vorige week verschenen boek over de perikelen rond het stadion van AA Gent, dat Ghelamco ontwikkeld heeft.

Niet enkel tussen Gheysens en Verhaeghe zit het scheef. Ook Joris Ide en Marc Coucke, die eind vorig jaar samen landskampioen Anderlecht kochten, hebben nog een appeltje te schillen met Gheysens. Toen Ide bij zijn woonst in Knokke, recht tegenover het landgoed van Gheysens, grond wilde bijkopen, probeerde Gheysens die voor zijn neus weg te kapen. Coucke had dan weer in een complex in Knokke samen met een zakenpartner alle appartementen gekocht. Gheysens, die er ook twee appartementen bezat, ging echter dwarsliggen tegen Couckes plannen.

Nadat bekend was geraakt dat Gheysens verzet aantekent tegen het stadion in Brugge, deed Coucke via Twitter een oproep om ‘elkaar allemaal een stadion te gunnen’. Toen duidelijk werd dat ook zijn zakenpartner Ide het stadion aanvecht, klonk het dat ‘iedereen onafhankelijk is, maar dat hij hoopt dat Club en andere ploegen snel een nieuw stadion hebben’. Gheysens had voor de tv-camera’s een duidelijk antwoord: ‘’t Is e’k voe’nem.’ Sappig Iepers voor ‘ieder voor zich’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud