Voetbalbond sluit deal met cryptoplatform voor voetbalplaatjes

De digitale kaart van Romelu Lukaku in Sorare.

Sorare, een platform waarop digitale voetbalkaarten in cryptomunt verhandeld worden, heeft een licentiedeal beet met de Belgische voetbalbond KBVB. De handel in digitale spelerskaarten boomt.

Het Franse Sorare kondigde de deal met de KBVB vrijdag aan. De Belgische bond is de derde federatie die in zee gaat met het digitale platform, na Frankrijk en Duitsland. In 2018 sloot ook de Pro League, de koepel boven de profclubs in ons land, een deal met Sorare. Wereldwijd zijn zowat 135 voetbalclubs aangesloten bij Sorare.

Sorare is een onlinevariant op de klassieke Panini-sticker. Op het platform wisselen voetbalfans digitale verzamelkaarten van spelers uit. Ze bezitten dan een non-fungible token (NFT): een uniek op de blockchain geregistreerd eigendomsbewijs - van zo'n spelerskaart. De aan- en verkoop verloopt via de cryptomunt ether. Deelnemers zetten de kaarten in een virtuele competitie in met prijzen in ether.

Voor de KBVB is dit een nieuwe inkomstenstroom.
Brian O'Hagan
Sorare

In de deal met de Pro League vloeit een deel van de waarde van de verhandelde spelerskaarten terug naar de clubs. Voor de overeenkomst met de KBVB gelden gelijkaardige voorwaarden. 'Voor de KBVB is dit een nieuwe inkomstenstroom', zegt Brian O'Hagan van Sorare. 'Per verhandelde spelerskaart ontvangt hij een bepaald percentage.' Hoe groot dat percentage precies is, maken beide partijen niet bekend.

Sorare werd opgericht in 2018. Door de pandemie kreeg het platform de wind in de zeilen. In de eerste zes maanden van 2021 genereerde Sorare een omzet van 32 miljoen euro. In 140 landen werd sinds januari 2021 voor ruim 60 miljoen euro aan spelerskaarten uitgewisseld. Wereldwijd zijn 135 voetbalclubs aangesloten bij Sorare, dat ruim 100.000 actieve gebruikers telt.

Miljardenmarkt

'We geloven dat dit een miljardenmarkt is', zei Sorare-CEO Nicolas Julia eerder aan De Tijd. 'Het is digitaal, dus de mogelijkheden zijn eindeloos.' Dat de Franse start-up de wind in de zeilen heeft, blijkt ook uit de gretigheid waarmee investeerders meestappen in het verhaal. In totaal haalde Sorare al 50 miljoen euro op.

De Franse FC Barcelona-aanvaller Antoine Griezmann pompte geld in Sorare, net als zijn ploegmaat Gerard Piqué en oud-voetballers Rio Ferdinand, André Schürrle en Oliver Bierhoff. Ook Reddit-stichter Alexis Ohanian, internethypekoning Gary Vaynerchuck en de durfinvesteerders Accel Partners en e.ventures stapten in.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud