Voetbalbond stopt samenwerking met rapper Damso

©Twitter

De rapper zou het WK-lied voor de Rode Duivels maken, maar dat stuitte op een golf van protest wegens het vrouwonvriendelijke werk van de man.

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) meldde donderdagavond in een persbericht het einde van de samenwerking. 'We wensen ons eerst en vooral uitdrukkelijk te verontschuldigen bij iedereen die zich beledigd, gediscrimineerd of gekleineerd heeft gevoeld naar aanleiding van de keuze voor de betrokken artiest', meldt de bond. Er komt geen WK-lied in de plaats voor de geannuleerde Damso-hymne. 

De commotie ontstond nadat een column in een Vlaamse krant verscheen en daarna ook de Vrouwenraad, geleid door gewezen socialistische vakbondsvrouw en sp.a-politica Magda De Meyer, de vrouwonvriendelijke teksten van de rapper aanklaagde. Daarop haakte de politiek aan en was de schade niet meer te overzien.

Gijzelen

De Voetbalbond verdedigde de rapper de afgelopen dagen fel tegen een stroom aan protesten. 'We laten ons niet gijzelen door de polemiek', liet de Voetbalbond woensdag nog verstaan. De sponsors en partners van de KBVB 'worden zo snel mogelijk uitgenodigd om hen de song te laten beluisteren en hen (opnieuw) het proces uit te leggen dat tot deze keuze heeft geleid', zalfde de KBVB.

Die boodschap viel in dovemansoren. In de loop van donderdag bereikte het verzet tegen Damso een hoogtepunt nadat vicepremier Alexander De Croo in de Kamer had gezegd dat Proximus-CEO Dominique Leroy er bij de Voetbalbond op zou aandringen de keuze voor Damso ongedaan te maken. Aan het eind van de middag kwam er een verklaring van alle sponsors, waaronder AB InBev, Coca-Cola, BMW en Carrefour. Daarin uitten de sponsoren 'ernstige bedenkingen' bij Damso als schrijver van het officiële WK-lied van de Rode Duivels.

Donderdagavond trok ook KBVB-bestuurslid en voorzitter van KV Kortrijk, Joseph Allijns,  zijn handen af van Damso. 

In november 2017 officialiseerde de KBVB de keuze voor Damso, in samenspraak met platenmaatschappij Universal Music. 'Niet veel later profiteerde de Vrouwenraad, die zich tot dan in stilzwijgen had gehuld, van onze mediatisering om een polemiek op te starten over de songteksten van deze artiest', klonk het donderdag verbitterd bij de KBVB. 

Vendetta

Het echte spel is volgens de bond een potje rancuneuze carambole door de vrouwenraad. ‘Damso is kanonnenvlees in een vendetta op grotere schaal’, zei een directe betrokkene. De strijd begon met de Vrouwenraad die zijn prijs voor vrouwonvriendelijkheid uitreikte aan de bond, die verontwaardigd reageerde. ‘De Vrouwenraad vindt het een schande dat de vrouwenploeg niet dezelfde lonen en premies krijgt als de Rode Duivels’, zegt de directietopper. ‘Sorry, dat is economische onzin. De mannen zijn directietoppers van een multinational, terwijl vrouwen eerder voor een kmo werken. De lonen volgen de inkomsten, vooral via tv-publiek. Er zijn trouwens al vrouwen in grote competities die tot een miljoen euro verdienen. Maar in België zijn de meeste speelsters nog amateurs.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content