Voetbalclub Westerlo in vizier Chinezen

©Photo News

Westerlo-manager Herman Wynants zwaait met 'veel interesse vanuit China' voor een overname van eersteklasseclub Westerlo.

De Kempense club staat te koop sinds Vic Swerts van lijmproducent Soudal twee maanden geleden een geplande overname afblies. Binnen de voetbalwereld waren er geruchten dat er heel veel buitenlandse interesse was om een meerderheidsbelang in de club te nemen. Swerts blijft met Soudal wel tot juni 2020 als sponsor verbonden aan Westerlo.

Gouden aandeel

Manager Herman Wynants bevestigt in Gazet van Antwerpen dat er nieuwe investeerders op komst zijn. 'Noodgedwongen heb ik mijn blik moeten verruimen. We zijn bereid met iedereen te praten, maar er is heel veel interesse uit China. Voor we een beslissing nemen, zal ik alles bespreken met de fans en de mensen die erbij betrokken zijn. Iedereen mag zijn zegje doen. De club is nog niet verkocht.' Wynants zegt ook te zullen vasthouden aan een gouden aandeel om de eigenheid van de club te bewaren.

Het is niet de bedoeling dat ze hier met een ploeg vol Chinezen gaan spelen. Ze willen spelers uit eigen land hier verder opleiden en dan laten terugkeren.
Herman Wynants
Manager Westerlo

Wynants geeft een interessante inkijk in wat China ziet in de club. 'Het is niet de bedoeling dat ze hier met een ploeg vol Chinezen gaan spelen. Ze willen spelers uit eigen land hier verder opleiden en dan laten terugkeren. Ze hebben een brede kijk op de lange termijn en geven niet de indruk dat ze zoals makelaars proberen een graantje mee te pikken.'

'De waarde van onze spelers interesseert hen niet. Ze willen weten hoe wij werken en hoe onze jeugdwerking eruit ziet. Wij hebben 650 kinderen in onze jeugdacadamie en een samenwerking met meer dan 30 clubs in de streek. Voor hen is Belgiƫ een voorbeeldland.'

Het is een paradox. Ook al zijn veel van de huidige generatie Rode Duivels in het buitenland opgeleid, hun steile opmars van de voorbije jaren gaf het Belgisch voetbal een kwaliteitslabel. Het buitenland wil het geheim achter het Belgische succes kennen. Clubs, voetbalbonden en investeerders komen niet alleen het Belgische voetbalmodel bestuderen, ze zijn bereid ook expertise te kopen. Nu de ster van Nederland als voetbalnatie - sinds de jaren 70 een rolmodel waar in heel de wereld jaloers naar gekeken werd - kijkt iedereen naar Duitsland en ook Belgiƫ.

Negen op 24 profclubs

Bij een overname zou Westerlo de negende op 24 Belgische profclubs zijn die in buitenlandse handen komt. Daarvan is tweedeklasser Roeselare in handen van een Chinese particulier, staat retailreus Suning (ook eigenaar van het Italiaanse Inter) op het punt Moeskroen te kopen, en onderhandelt tweedeklasser Oud-Heverlee Leuven met een Chinees investeringsbedrijf.

Herman Wynants is Vlaams parlementslid voor de N-VA. Diens partijgenoten in Leuven, onder wie kandidaat-burgemeester Lorin Parys en Renate Hufkens, met de steun van staatssecretaris en OHL-supporter Theo Francken, kanten zich nadrukkelijk tegen een Chineze overname van OHL.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect