Voorbeschouwing: maken de Finnen kans tegen de Rode Duivels?

Kevin De Bruyne en Eden Hazard komen tegen de Finnen voor het eerst aan de aftrap. ©BELGA

De Rode Duivels spelen maandagavond tegen Finland voor winst in hun groep op het EK. In afwezigheid van de supersterren Kevin De Bruyne en Eden Hazard deed Romelu Lukaku in de eerste twee matchen zijn job: domineren.

Met Finland wacht maandag om 21 uur in theorie de zwakste tegenstander op het EK voetbal tot nu. De Rode Duivels blijken in alle onderdelen van het spel een klasse beter dan de tegenstand uit Scandinavië. In de online datatool van De Tijd - dat teams op 24 verschillende vaardigheden met elkaar vergelijkt - doen de Finnen enkel beter dan de Belgen in onderscheppingen en sliding tackles. Maar dat is ook logisch omdat de Finnen tegen zowat elke tegenstander onder druk komen te staan. De Finnen komen ongetwijfeld met het mes tussen de tanden aan de aftrap. De Finse bondscoach noemde het al de belangrijkste match uit de geschiedenis van het Finse voetbal.

Bij de Rode Duivels komen tegen de Finnen voor het eerst de drie sterkhouders De Bruyne, Hazard en Axel Witsel aan de aftrap. Mogelijk krijgt die andere ster, Romelu Lukaku, rust van bondscoach Roberto Martinez, al zou de spits zelf het liefste spelen. Lukaku hoopt topschutter te worden van het EK.

Expected Goals

De Sterindex van De Tijd

Topvoetbal wordt minder een sport van eigenzinnige coaches die op buikgevoel spelers kopen, maar van data-wetenschappers die met nuchtere statistieken en wiskundige modellen op hun laptops mee beslissen over transfers, opstellingen en ploegtactiek. Daarom koos De Tijd ervoor tijdens dit EK zelf een model te bouwen om de sterktes van spelers en ploegen tegen het licht te houden.

Het raakte wat ondergesneeuwd door de assist en goal van De Bruyne in de tweede helft tegen Denemarken. Maar de statistieken tonen duidelijk aan dat Lukaku tot nu de sleutelspeler was voor de Rode Duivels op het EK. Zijn dominantie blijkt uit zijn grote betrokkenheid bij alle kansen die de Belgen creëren, leert een analyse door zijn expected goals af te zeggen tegen de total xG.

Die termen vragen een kort woordje uitleg. Omdat er zo weinig gescoord wordt in het voetbal en toeval of geluk een grote rol spelen, is lang gezocht naar manieren om een meer standvastige statistische analyse te doen. Enter 'Expected Goals', afgekort tot xG. Dat statistische concept geeft aan hoe groot de kans is dat een schot vanop een specifieke plek op het veld, vanuit een specifieke hoek, op een specifiek matchmoment tot een doelpunt leidt.

Anders gezegd: elke doelkans wordt omgezet in een waarde die aangeeft hoe groot gemiddeld genomen de kans is dat zo'n schot erin gaat. Hoe dichter bij doel, hoe groter de kans op een doelpunt, hoe hoger de xG-waarde. Total xG is een variant die nog wat ruimer gaat dan de inschatting hoezeer schoten tot een doelpunt kunnen leiden. Total xG geeft aan in hoeverre een speler betrokken is bij kansen of een doelpunt, bijvoorbeeld via de juiste passing of assists.

Technisch zijn de Duivels superieur. Maar de meesten overtreffen de Finnen ook op fysiek vlak, blijkt uit een analyse van statistieken die door de Europese voetbalbond UEFA zijn vrijgegeven over afgelegde afstand en topsnelheid. Met de nuance dat de statistieken voor een aantal spelers vertekend zijn omdat maar een deel op de twee EK-matchen tot nu toe in actie is gekomen. Opvallend is dat bij de middenvelders op dit EK Youri Tielemans en Thorgan Hazard tot de toppresteerders horen als het op afgelegde afstand per match aankomt. Bij de aanvallers is Romelu Lukaku een van de beste sprinters met een topsnelheid van 31,3 kilometer per uur. Kleine waarschuwing voor de Duivels is dat de Finse spits Teemu Pukki - die weliswaar met een enkelblessure kampt - een nog hogere topsnelheid haalt dan Lukaku. Die laatste legt wel grotere afstanden af. De defensie van de Rode Duivels blinkt - uiteraard ook door haar gemiddeld hoge leeftijd - niet uit in hoge sprintsnelheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud