Waals Gewest pompt 7,5 miljoen in Spa GP Formule 1

Red Bull-coureur Max Verstappen tijdens de GP van Spa-Francorchamps vorig jaar. ©BELGA

Net als vorige zomer pompt het Waalse Gewest miljoenen euro's in Spa Grand Prix, het bedrijf achter de Formule 1-race, om de verliezen toe te dekken.

Door de populariteit van de Nederlander Max Verstappen kan de Formule 1-race van Spa-Francorchamps, die eind augustus op de kalender staat, op massale belangstelling rekenen. Financieel gaat het de raceorganisatie echter minder voor de wind.

Het bedrijf stapelt de verliezen al jaren op, wat meermaals de vraag heeft doen rijzen of het Waals Gewest er wel zoveel miljoenen moet inpompen.

Spa Grand Prix, het bedrijf achter de F1-race, is niet zelfbedruipend. De vennootschap heeft in juni 7,5 miljoen euro vers kapitaal gekregen van zijn enige aandeelhouder Sogepa, een investeringsvehikel van het Waals Gewest, staat in het Staatsblad. Bijna de volledige som wordt meteen gebruikt om de opeengestapelde verliezen te dekken.

Het gaat om een vrijwel identieke financiële operatie als een jaar geleden.

Toerisme

Het bedrijf, niet te verwarren met de circuitbeheerder Le Circuit de Spa-Francorchamps, stapelt de verliezen al jaren op, wat meermaals de vraag heeft doen rijzen of het Waals Gewest er wel zoveel miljoenen moet inpompen. De voorstanders wijzen op de bredere toerisme-inkomsten en het positieve imago-effect voor Wallonië.

De Waalse overheid en de F1-eigenaar Liberty Media bereikten vorig jaar een akkoord over het behoud van Spa op de F1-kalender tot 2021. De race wordt door de coureurs beschouwd als een van de mooiste en traditierijkste ter wereld. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect