Waalse klassiekers rond met Amaury tot 2018

Philippe Gilbert klopte vorig jaar de broers Schleck in de spurt bergop in Ans - foto: Belga/Michel Krakowski

Amaury Sport Organisation heeft een overeenkomst getekend met de provincie Luik waardoor Huy en Ans tot 2018 de aankomstplaatsen blijven van respectievelijk de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. ASO is ook de organisator van de Ronde van Frankrijk. Die gaat dit jaar ook in Luik van start.

Het akkoord werd vanmorgen bekrachtigd in Ans tijdens de voorstelling van de twee grote Waalse klassieke wedstrijden die eraan komen. Vooral de aankomst in Huy, op de muur van Huy, is intussen berucht geworden. LBL heeft in de post-Merckxiaanse periode lang moeten zoeken naar een ideale finish, maar sinds de verhuis naar Ans in 1992 lijkt de eindstreep van de oudste Belgische klassieke wielerwedstrijd voor lange tijd zijn stek te hebben gevonden.

Amaury raakte het ook eens met Wallonië om vanaf volgend jaar de start van de Waalse Pijl telkens in een andere provincie te organiseren. Volgend jaar wordt dat het Henegouwse Binche, in 2014 ligt de startplaats in Luxemburg, het jaar nadien in Luik, daarna volgt Namen en in 2017 Waals-Brabant. Vorig jaar won Luikenaar Philippe Gilbert beide klassiekers, de kans dat dit nu opnieuw gebeurt is zo goed als onbestaande omdat de renner uit Aywaille helemaal uit vorm is.

Het Franse Amaury Sport Organisation (ASO) is een onderdeel van Editions Philippe Amaury die l’Equipe en Parisien-Aujourd’hui uitgeeft. ASO organiseert behalve de Ardense klassiekers ook de Ronde van Frankrijk, de Ronde van Qatar, de Vuelta en Parijs-Tours. Monumenten als de Waalse klassiekers hebben nog geen last van de crisis. Maar heel wat andere minder bekende wedstrijden zoals de Ronde van de Middellandse Zee en de Ronde van Picardië dreigen door de economische crisis te verdwijnen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud