Advertentie

Wielermanager Lefevere vrijgesproken van belastingontduiking

Lefevere werd vrijgesproken voor het opzetten van fiscale constructies om belastingen te ontduiken. ©BELGA

Patrick Lefevere, manager van Quick-Step Floors Cycling Team, is vrijgesproken van belastingontduiking met buitenlandse fiscale constructies.

De strafrechter achtte het onvoldoende bewezen dat Lefevere de bedoeling had om belastingen te ontduiken door prijzengeld voor de wielrenners uit te betalen via Luxemburg. 'Het is niet ongeloofwaardig dat het eerder om slordigheid en onwetendheid draait. Bovendien is het fiscaal voordeel erg beperkt in verhouding tot de omzet die gedraaid wordt', zei de rechter.

De rechter oordeelde wel dat er inderdaad onregelmatigheden waren. Zo werd een firma met zetel in Luxemburg geleid vanuit Wevelgem. Enkele fiches die moeten ingevuld worden bij het uitkeren van prijzengeld aan de renners ontbraken ook.

Volgens het parket had Lefevere zo'n 37.000 euro aan belastingen niet betaald door de constructies. De verdediging zei dat Lefevere en co. zich met een jaarlijkse omzet van tien tot vijftien miljoen euro 'echt niet bezighouden met het opzetten van constructies om een paar duizend euro te besparen'.

Minnelijke schikking

Lefevere trof eerder geen schikking omdat 15 miljoen euro gevraagd werd. Indien hij dit wel had gedaan, moest hij niet voor de strafrechter verschijnen. Lefevere, die samen met zijn vrouw terechtstond, kon die som niet betalen. Daarop vorderde de procureur in eerste instantie drie maanden met uitstel en een geldboete.

Nu heeft Lefevere wel een schikking met de Bijzondere Belastinginspectie getroffen. Hoe veel dit precies bedraagt, wordt niet genoemd maar het zou gaan over een bedrag van zes cijfers. Volgens de advocaat van Lefevere zei de fiscus zelf dat ze geen kwaad opzet vermoedden.

Renners zoals Tom Boonen waren ook betrokken in de zaak, maar troffen eerder wel een minnelijke schikking. Zo betaalde Boonen 2 miljoen euro omdat kon bewezen worden dat hij niet echt in Monaco woont.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud