Advertentie

Wouter Vandenhaute stapt uit race overname Anderlecht

Wouter Vandenhaute is geen kandidaat meer om samen met Paul Gheysens Anderlecht over te nemen. ©Photo News

De Vlaamse media-ondernemer Wouter Vandenhaute maakt geen deel meer uit van het bod dat Ghelamco-topman Paul Gheysens heeft uitgebracht op voetbalclub Anderlecht.

De top van landskampioen Anderlecht neemt woensdag op een raad van bestuur een beslissing over de verkoop van de club. Er is sprake van 100 miljoen euro voor een volledige overname, al is de verkoop van een meerderheid (50 procent of meer van de aandelen) ook een mogelijkheid.

Eén van de kandidaat-kopers, topman Paul Gheysens van projectontwikkelaar Ghelamco, heeft voor de deadline (vandaag om 20 uur) een officieel bindend bod ingediend bij Anderlecht-CEO Jo Van Biesbroeck (ex-ABInBev). Die heeft het dossier na alle perslekken naar zich toe getrokken en is als enige op de hoogte van de details van alle voorstellen. Hij legt die woensdag voor aan de raad van bestuur, waarna de beslissing valt.

Gheysens opereerde aanvankelijk in tandem met de Vlaamse media- en sportondernemer Wouter Vandenhaute (De Vijver Media, Flanders Classics), maar die maakt intussen geen deel meer uit van het bod. Dat bevestigt Vandenhaute aan De Tijd. 'Ik heb een tijdlang goed met Paul samengewerkt aan een gezamenlijk project. Het zag er ook echt goed uit', aldus Vandenhaute. 'Tot midden oktober een verschil in visie is ontstaan over wat de juiste weg is om het dossier te finaliseren. Daarop heb ik mijn conclusies getrokken.'

Er is midden oktober een verschil in visie ontstaan over wat de juiste weg is om het dossier te finaliseren. Daarop heb ik mijn conclusies getrokken.
Media-ondernemer
Wouter Vandenhaute

Vandenhaute wil geen verdere commentaar kwijt over de redenen van de breuk. Vandenhaute en Gheysens vormden afgelopen zomer een duo om paarswit te kopen. De bedoeling was dat Gheysens vooral als financier zou optreden, terwijl Vandenhaute de nieuwe CEO van Anderlecht zou worden.

Vandenhaute is zelf in volle onderhandeling over de toekomst van De Vijver Media, de holding boven de tv-zenders VIER, VIJF, ZES en het productiehuis Woestijnvis. Hij is daarnaast ook eigenaar van Flanders Classics - de organisator van de Ronde van Vlaanderen - en hij sloot een joint-venture met Bob Verbeeck van sportbedrijf Golazo voor de organisatie van toertochten voor wielertoeristen. 

Anderlecht-fan

Een overstap naar Anderlecht zou in lijn liggen met de groeiende sportfocus van Vandenhaute. Dat hij uit de race stapt, is niet noodzakelijk goed nieuws voor de overnamekansen van Paul Gheysens. Wouter Vandenhaute is van jongsaf grote Anderlecht-fan en onderhoudt goede banden met het zittende Anderlecht-bestuur. Hij was de vertrouwensfiguur die de Anderlecht-top ervan moest overtuigen dat de nieuwe leiding de traditie zou bewaken en de club in goede handen was.

De figuur van Paul Gheysens botst immers op flinke weerstand binnen de bestuurskamer van Anderlecht. Gheysens en Anderlecht gingen aanvankelijk een partnerschap aan om Anderlecht te verhuizen naar het geplande Eurostadion op parking van C van de Heizel, een project van Ghelamco. Maar Anderlecht trok zich terug, waarna de clubleiding en Gheysens op ramkoers belandden. Gheysens verwijt miljardair en sleutelaandeelhouder Alexandre Van Damme - één van de belangrijkste aandeelhouders van bierreus ABInBev -en diens luitenant, Anderlecht-CEO Van Biesbroeck, een akkoord met Vanden Stock over het stadion te hebben getorpedeerd.

Het optreden van Gheysens - en diens dreigementen met schadeclaims - viel bijzonder slecht in de bestuurskamer. Gheysens dringt aan op een overname omdat hij Anderlecht zo kan inzetten als extra hefboom om het Eurostadion toch nog van de grond te krijgen. Nu de Europese voetbalbond besliste dat Brussel geen speelstad wordt voor het EK voetbal in 2020, is Gheysens een belangrijk argument kwijt voor de bouw van het voetbalstadion met commercieel complex.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud