Advertentie

Wrevel om 74-jarige Waal aan top Voetbalbond

Gérard Linard wordt de nieuwe voorzitter van de Belgische Voetbalbond. ©Photo News

De 74-jarige Gérard Linard is de nieuwe voorzitter van de Belgische voetbalbond (KBVB). Hij volgt François De Keersmaeker op. De benoeming zorgt voor wrevel in Vlaanderen.

De voorzitter van de Waalse amateurclubs en ex-CEO van de Voetbalbond, kreeg eerder al de steun van de profclubs uit de Pro League, die al langer ontevreden zijn over het beleid van de bondsvoorzitter. De 59-jarige De Keersmaeker was niet langer kandidaat om zichzelf op te volgen. Hij leidde de Voetbalbond sinds 2006. 

Bij de verkiezing door het Uitvoerend Comité haalde Linard het van zijn Vlaamse concurrent Gilbert Timmermans, die de voorzitter is van de Vlaamse amateurs. 

Voetbal Vlaanderen vs. ACFF

Met Timmermans en Linard stonden respectievelijk de voorzitters van Voetbal Vlaanderen en zijn Franstalige tegenhanger ACFF tegenover mekaar. De Vlaamse en Franstalige bondsvleugels hadden ieder zeven stemmen in handen en dus kwam de sleutel bij de acht vertegenwoordigers van de Pro League te liggen. Met veertien tegen acht stemmen haalde Linard het uiteindelijk om zo de elfde voorzitter van de KBVB te worden.

'Vindt u het normaal dat de voorzitter van de KBVB alleen het Frans machtig zou zijn?', had Timmermans vrijdag nog gezegd in De Standaard. Tijdens het televisieprogramma De Zevende Dag zei Timmermans als voorzitter van de Vlaamse amateurclubs dat Vlaanderen voortaan autonoom zijn beleid zal uitstippelen

Stel mij alstublieft uw vragen in het Frans, dat bespaart mij na een vermoeiende dag als deze heel veel stress.
Gérard Linard
Kersvers topman KBVB

  Gérard Linard volgde in februari 2015 Steven Martens op als CEO ad interim, nadat Martens door bondsvoorzitter François De Keersmaecker met een goude

n handdruk de laan was uitgestuurd. Linard ontfermde zich gedurende 21 maanden over de lopende dossiers tot Koen De Brabander in november 2016 officieel in dienst trad als CEO.

In de laatste weken van zijn mandaat zorgde Linard toen nog voor polemiek door een einde te maken aan de samenwerking met communicatiedirecteur Bob Madou. Met de 74-jarige Linard komt er ongetwijfeld een tussenpaus aan het hoofd van de KBVB, aangezien een bondsvoorzitter volgens de interne reglementen niet ouder mag zijn dan 75 jaar.

Nederlands

Dat Linard enkel Frans spreekt werd meteen pijnlijk duidelijk, nadat hij zaterdag tegenover de pers de openingsvraag in het Nederlands niet had verstaan. 'Stel mij alstublieft uw vragen in het Frans, dat bespaart mij na een vermoeiende dag als deze heel veel stress', reageerde de kersverse bondsvoorzitter, die geen graten zag in de eentaligheid.

'Is dat vandaag dan zo'n groot probleem? De ploeg waarmee ik het dagelijkse beleid uitstippel (Bart Verhaeghe, Koen De Brabander, Tom Borgions, red) is voornamelijk Nederlandstalig. Als ik hulp nodig heb, kan ik op hen rekenen. Ik begrijp het Nederlands steeds beter', reageerde Linard, die niet meteen van plan is het Nederlands te leren.

'Ik verkies om me te focussen op mijn werk, ik heb immers een gelimiteerd mandaat.'

Stijlbreuk

Toch is het een opvallende stijlbreuk na de continuïteit onder de 59-jarige De Keersmaecker, die verdeeld over zes ambtstermijnen elf jaar bondsvoorzitter was en heel wat stormen wist te overleven. Deze keer was de Mechelse advocaat echter de steun van de Pro League volledig kwijt.

Linard is net als eerste ondervoorzitter Bart Verhaeghe een enorme tegenstander van het te bouwen Eurostadion op Parking C. Hij wil meer investeren in de bestaande stadioninfrastructuur van de Belgische clubs, zodat de Rode Duivels hun thuiswedstrijden in de bestaande stadions kunnen afwerken.

Bovendien is de ex-voorzitter van de Naamse amateurclub Couvin-Mariembourg een voorstander van de verdere professionalisering van de voetbalbond. Linard zette als interim-CEO sterk in op de digitalisering en zal die ook verder doorvoeren. Op die manier denkt hij de bond financieel efficiënter te kunnen laten functioneren. 

Reacties

Zowel binnen als buiten de voetbalwereld wordt verbaasd gereageerd op de benoeming Linard, vooral wegens zijn eentaligheid en zijn hoge leeftijd. Ex-Rode Duivel en analist Geert De Vlieger stelt op Twitter vast dat de Voetbalbond 'nog steeds veel donkere, louche achterkamertjes' blijkt te hebben.

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) noemde Linards eentaligheid zondag een 'handicap', maar benadrukt dat de KBVB zelf zijn bestuur kiest. 'Als minister kan ik niet rechtstreeks tussenkomen.' Muyters raadt Linard aan om toch Nederlands te leren, bijvoorbeeld via een cursus of een taalbad. 'Zodat hij alle leden in hun eigen taal kan aanspreken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud