Zakenduo koopt KV Mechelen voor prikje

Hassane Bandé, spits van KV Mechelen. ©VI Images / Gerrit van Keulen

De Vlaamse ondernemers Olivier Somers en Dieter Penninckx leggen samen 4 miljoen euro op tafel voor 70 procent in het nieuwe bedrijf boven de voetbalclub KV Mechelen.

Het is de meest geruisloze overname van een Belgische traditieclub ooit. Terwijl alle ogen gericht waren op de verkoop van recordkampioen Anderlecht aan Marc Coucke, namen Olivier Somers van het promotieartikelenbedrijf Gemaco en Dieter Penninckx van de modegroep FNG de controle bij KV Mechelen.

De club krijgt met de schoenenreus Brantano - in handen van Penninckx - als eerste rechtstreeks een grote commerciële winkelketen achter zich. FNG is een beursgenoteerd bedrijf met 460 miljoen euro omzet en heeft naast Brantano bekende merken als Etam en Fred&Ginger. Somers is via zijn investeringsfonds Monus ook actief in het sportmarketingbedrijf Wave.

De intrede van het ondernemersduo is het gevolg van de omvorming van de vzw boven KV Mechelen tot een nv. Behalve Racing Genk zijn alle 16 eersteklassers nu bedrijven - een gevolg van de toenemende professionalisering en commercialisering in het voetbal. De nieuwe vennootschap neemt alle onderdelen van de oude vzw over: spelers, stadion en commerciële activiteiten. Alleen de jeugdwerking blijft in een apart vehikel.

In het nieuwe bedrijf betaalt zowel Somers als Penninckx 2 miljoen euro voor 35,6 procent van de aandelen. Daarnaast is er een groep minderheidsaandeelhouders die elk 250.000 euro op tafel leggen voor 4,4 procent. Het gaat om Edwin De Reys, Stefaan Vanroy, Guido Vanherp, Thierry Steemans en Luc Leemans. Vanroy is als vertrouweling van Somers nieuw bij de club, de rest zijn oudgedienden uit de vzw rond KV Mechelen.

Supporters

Opvallend is dat de supporters een belang van 7 procent krijgen. Daarvoor is een nieuwe vzw opgericht, Mechelen Support, met 25 mensen die samen 376.000 euro investeren. Die supportersparticipatie heeft te maken met het woelige verleden van de club. Na de doortocht van de koekjesfabrikant Willy Van den Wijngaert beleefde KV Mechelen in 2002 een emotioneel faillissement, waarna de club onder impuls van tv-gezicht Mark Uytterhoeven gered werd door de fans. Die kunnen geen zakelijke grote beslissingen blokkeren, dat is het voorrecht van Penninckx en Somers. Die hoofdaandeelhouders hebben wel het fiat van de fans nodig om wijzigingen te doen aan het stadion, de clubnaam, de kleuren, het stamnummer en alles wat met de traditie van Malinwa te maken heeft.

De nieuwe aandeelhouders betaalden alles samen 5,6 miljoen euro voor KV Mechelen. Bronnen in het Belgische voetbal noemen dat een koopje voor de ‘grootste kleine’ club van België, met een stevige fanbasis en nog veel rek op het commerciële potentieel. KV Mechelen wordt gezien als de interessantste club na de traditionele G5: Anderlecht, Club Brugge, AA Gent, Standard en Racing Genk.

Gouden transfer

Somers en Penninckx maakten als nieuwe eigenaars meteen een flinke sportieve klapper. De Burkinese groeibriljant Hassane Bandé, die nog maar een half seizoen bij KVM speelt, verhuist volgend seizoen voor een record van bijna 10 miljoen euro naar de Nederlandse topclub Ajax. Dat geld willen de nieuwe eigenaars investeren in de sportieve uitbouw van de club en de vernieuwing van het stadion.

Somers noch Penninckx neemt de dagelijkse leiding in handen. 'Daarvoor hebben we het beiden te druk. We stellen een managementteam van vier mensen samen om de club commercieel en sportief uit te bouwen', zegt Somers. Hij zal de club het dichtst volgen, Penninckx wordt zijn strategisch klankbord.

De eerste grote uitdaging wordt het vermijden van de degradatie naar het commerciële vagevuur in 1B, de voormalige tweede klasse. KVM staat na een belabberde eerste competitiehelft voorlaatste.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud