Grafiek van de dag

Zorgen over Olympische Spelen in Tokio door coronavirus

De Olympische Spelen in Tokio.

Het organisatiecomité van de Olympische Spelen komende zomer in Tokio hebben samen met de lokale autoriteiten een taskforce opgericht rond het coronavirus.

Dat heeft vanuit China intussen Japan bereikt, met honderden besmettingen en twee doden op een cruiseschip voor de kust van havenstad Yokohama. Op het Japanse vasteland blijft het aantal besmettingen beperkt tot een 70-tal. Mondiaal kostte het virus al meer dan 2.000 mensenlevens.

 

Beleggers vrezen dat Japan mogelijk de organisatie van de Spelen zal moeten opgeven als het virus voortwoekert. De aandelen van de grote marketing- en sportbedrijven die betrokken zijn bij de Spelen krijgen klappen op de beurs.

De Britse kandidaat-burgemeester voor de Conservatieve Partij, Shaun Bailey, biedt Londen aan als alternatieve gaststad voor de Spelen, dat tot grote Japanse woede. Het olympisch dorp van 2012, toen de Spelen in Londen plaatsvonden, is helemaal omgebouwd tot stadswijk om de kosten van organisatie in te dammen. Maar Bailey gelooft dat Londen de capaciteit heeft om snel te schakelen. Hij ligt in de polls ver achter op Labour-burgemeester Sadiq Khan.

Tokio heeft zijn initiële startbudget voor de Spelen intussen ver overschreden. De kosten zijn al opgelopen tot een record van ruim 24 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud