Bonden vrezen nieuwe sanering bij British American Tobacco in België

De productie van Lucky Strike-sigaretten, een van de merken van British American Tobacco. ©REUTERS

De Belgische directie spreekt volgens de vakbonden over een nieuwe dreigende herstructurering als de e-sigaret Vype geen succes wordt. Het bedrijf ontkent de aantijgingen categoriek.

Vrijdag was er zowel in de vestiging van British American Tobacco (BAT) in Molenbeek als in Groot-Bijgaarden een werkonderbreking, melden de vakbonden ACLVB, LBC en CNE in een gezamenlijke mededeling.

De aanleiding is de eerder dit jaar aangekondigde sluiting van het coördinatiecentrum van de Britse tabaksreus in Molenbeek. Daardoor dreigen in België 35 van de ongeveer 145 werknemers hun baan te verliezen en in Luxemburg zijn nog eens vier jobs in gevaar.

Roemenië

Volgens de bonden stelt het management dat de herstructurering nodig is om middelen vrij te maken voor de omschakeling naar nieuwe rookproducten. 'In realiteit komt het neer op regelrechte sociale dumping. De Belgische collega’s moeten plaats maken voor goedkope werkkrachten in Boekarest in Roemenië. Nochtans werd de vestiging in Molenbeek na een interne audit als de beste van de hele groep bestempeld.'

De bonden zijn boos omdat het bedrijf volgens hen het syndicaal overleg niet ernstig neemt en klagen over de matige vorderingen in dat overleg.

Vype

Net nu brengt BAT de e-sigaret Vype op de markt in België. 'Het personeel van de commerciële afdeling in Groot-Bijgaarden kreeg van de directie al te horen dat ook daar een herstructurering dreigt als de lancering van Vype geen succes wordt', stellen de vakbonden. Die hebben het ook over een factuur van 8 miljoen euro van de fiscus voor BAT 'omdat het door een handige constructie belastingen in België had ontweken'.

BAT België-woordvoerder Filip Buntinx zegt 'heel, heel verbaasd' te zijn over het persbericht van de vakbonden. 'Als multinational kijken we continu naar onze optimale structuur, in België en in het buitenland. Maar er is geen enkele beslissing genomen over eender welke vestiging in België. Integendeel: voor de lancering van Vype hebben we tien mensen extra aangeworven.'

Buntinx noemt ook de fiscale bewering van de vakbonden 'manifest onjuist'. 'In 2015 zijn we overgeschakeld naar een ander distributiemodel. Daardoor heeft de fiscus ons in 2018 geauditeerd. Als gevolg daarvan hebben we samen met de fiscus besloten tot een bijbetaling van 7 miljoen. Er is absoluut geen sprake van belastingontwijking.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud