E-sigaretspeler Juul landt in België

Een product van Juul. Het bedrijf kreeg eind vorig jaar een waardering mee van bijna 37 miljard dollar. ©AFP

Het Amerikaanse miljardenbedrijf richt via zijn Londense vestiging een Belgische vennootschap op.

De tabakssector wordt overhoop gehaald door de snelle opmars van het dampen of het roken via e-sigaretten. Hoe hot die zijn bleek eind vorig jaar nog toen bekendraakte dat de Amerikaanse tabaksgroep Altria, de fabrikant van onder meer Marlboro, 12,8 miljard dollar neertelde voor een belang van 35 procent in de Californische e-sigaretspeler Juul Labs.

Die kreeg daardoor een waardering van bijna 37 miljard dollar. Juul bracht pas in 2015 zijn eerste elektronische sigaret op de markt. Maar Juul werd in geen tijd de belangrijkste e-sigaretaanbieder van de VS. De producten zijn zo populair, ook onder jongeren, dat de Amerikaanse overheid zich zorgen maakt over die evolutie.

Juul is buiten de VS verkrijgbaar in Canada en Israël. In Europa gaat het om het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië en Rusland. Mogelijk komt daar nu ook België bij. Juul richtte onlangs de Belgische vennootschap Juul Labs Belgium op, met zetel op de Heizel in Brussel.

Verkoop

De oprichtingsakte maakt niet meteen duidelijk wat de Belgische plannen zijn: effectief sigaretten verkopen of een EU-vertegenwoordigingskantoor dicht bij de Europese instellingen. De maatschappelijke doelstellingen zijn algemeen en vaag geformuleerd, zoals wel vaker het geval is.

Er zijn wel aanwijzingen dat Juul zijn producten nu ook in België aan de man wil brengen. De website www.juul.be werd al geregistreerd. Dat gebeurde in 2008, maar begin dit jaar was er een wijziging van de registratie. De domeinnaamhouder is een gespecialiseerde firma uit San Francisco. Dat is ook de stad waar de hoofdzetel van Juul gevestigd is.

In een reactie laat Juul Labs weten al een basis in Brussel te hebben voor contacten met de Europese Commissie. 'We hebben onlangs het initiatief genomen om die uit te breiden en hebben als gevolg daarvan een vennootschap geregistreerd. Dat zal ons toelaten om onze mogelijkheden lokaal uit te breiden, in België en daarbuiten, voor potentiële regionale (commerciële, red.) lanceringen in de toekomst. Het is te vroeg om te speculeren wanneer we onze producten naar België brengen.'

Many thanks for your message and your interest in JUUL.  As you may be aware, in 2018, JUUL Labs set up a European HQ in London and we have recently expanded across several key European countries with a high smoking burden, where we believe we can help advance our mission to improve adult smokers' lives, with the ultimate ambition to eradicate cigarettes.

 

We do indeed have a base in Brussels, registered with the European Commission, for related EU-level activities and have recently moved to extend this and accordingly have now registered it with the Belgian authorities.  This will also enable us to extend our capabilities locally, in Belgium and the wider region, towards any potential regional launches in the future. As to when we might bring the JUUL vapour device products to Belgium, it's simply too early to speculate.  But I would be happy to keep your details on file with a view to updating you when we do have more news.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud