Gold-cigarillo's in Scandinavische handen

Gold is het bekendste merk van Verellen. ©Emy Elleboog

Scandinavian Tobacco Group koopt de Belgische sigarenfabrikant Verellen. Dat is het bedrijf achter de alombekende Gold-cigarillo's. Het prijskaartje van de transactie is niet bekend.

Verellen is een familiaal bedrijf. Het zit al 140 jaar in de handen van de gelijknamige familie. De vijfde generatie is er ondertussen aan het roer met Erik en Frank Verellen. De naam van het bedrijf doet bij het grote publiek misschien geen belletje rinkelen, maar hun Gold-cigarillo’s des te meer. Verellen was vorig jaar goed voor een omzet van 33 miljoen euro en een operationele kasstroom (ebitda) van 4 miljoen euro. Meer dan 185 miljoen sigaren rollen er jaarlijks van de band.

Scandinavian Tobacco Group (STG) bouwt met de overname zijn positie op de Europese markt uit en verstevigt dankzij de deal zijn marktleiderschap in sigaren in België, Luxemburg en Frankrijk. De Belg is een sigarenfanaat: nergens anders in Europa worden er meer sigaren per inwoner gerookt dan bij ons.

STG is een van 's werelds grootste sigarenmakers en fabrikant van pijptabak. Het telt wereldwijd meer dan 9.200 medewerkers en realiseerde vorig jaar een omzet van 5,92 miljard Deense kronen (bijna 800 miljoen euro). De operationele kasstroom (ebitda) vertegenwoordigde daar een vijfde van (omgerekend 158 miljoen euro). In de portefeuille van de Scandinavische groep zitten onder meer merken als Café Crème, La Paz (sigaren) en Borkum Riff en W.O. Larsen (pijptabak).

Overnemers op de loer

Overnemers lagen al jaren op de loer. Ze liepen de deur plat, maar kwamen telkens van een kale reis thuis. 'Wat moet je met een berg geld?', vroeg Frank Verellen zich drie jaar geleden in De Tijd af. 'Wij zijn gepassioneerd door sigaren.' De altijd netelige opvolgingsvraag drong zich evenwel al op. 'We kunnen onze kinderen geen riante toekomst bieden. En geen werkzekerheid tot hun 65ste', zei Erik Verellen.

Waarom de familie Verellen nu toch verkoopt zou met dat opvolgingsvraagstuk te maken kunnen hebben. Bij het bedrijf was voorlopig niemand beschikbaar voor commentaar. Bank Degroof adviseerde de familie Verellen bij de verkoop.

De laatste grote onafhankelijke Belgische sigarenfabrikant is na deze deal Cortès, het bedrijf van de familie Vandemarliere. Die verkocht de roltabakproducent Gryson twee jaar geleden voor 475 miljoen euro aan Japan Tobacco.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud