Honderdtal Limburgse jobs bedreigd door sigarettencrisis

©EPA

Bij het chemiebedrijf Celanese in het Limburgse Lanaken staan 95 van de 241 banen op de tocht. De directie wil de productiecapaciteit van cellulose-acetaat - een grondstof voor de productie van sigarettenfilters - halveren.

Volgens de directie daalt de wereldwijde vraag naar sigaretten, waardoor ook de vraag naar cellulose-acetaat is beginnen dalen. Daarom moet de productiecapaciteit van de site in Lanaken, die ongeveer 52.000 ton cellulose-acetaat per jaar bedraagt, aangepast worden 'om de concurrentiële positie van Celanese veilig te stellen', aldus een persbericht.

'De kosten in Lanaken liggen hoger dan bij de zusterfabrieken. Vooral de hoge energie- en personeelskosten spelen ons parten.'
Pieter Stroeken
plant controler Celanese Lanaken

Een van de concurrenten is trouwens Solvay, dat met zijn divisie Acetow een van de grootste spelers is in de branche. Het bedrijf kondigde vorig jaar aan twee Acetow-fabrieken te zullen sluiten in Duitsland en Brazilië.

Minder sigaretten

'Dit voorstel komt er naar aanleiding van de huidige veranderingen in de wereldwijd dalende vraag naar acetaatproducten, voornamelijk in Europa. We verwachten dat deze dalende trend zich ook zal doorzetten in Azië en ontwikkelingslanden', zegt Celanese-fabrieksdirecteur Marc Rens in het persbericht.

Celanese Lanaken

omzet: 480 miljoen dollar

bedrijfswinst (ebit)*: 34,2 miljoen euro

werknemers: 240

 

Celanese Groep:

omzet: 6,8 miljard dollar

bedrijfswinst (ebit): 758 miljoen dollar

werknemers: 7.500

 

* cijfers 2013

De basisgrondstof voor sigarettenfilters wordt geproduceerd in twee stappen. In de eerste stap wordt houtpulp en azijnzuur vermengd tot een tussenproduct, het zogenaamde 'flake'. In een tweede fase voegt Celanese aceton toe en spint filterdraad die in balen van een kubieke meter worden samengeperst en vertrekt naar sigarettenproducenten. De fabriek in Lanaken houdt zich enkel bezig met de tweede fase van het productieproces, terwijl de 'flake' in de VS wordt geproduceerd.

Loonkosten

Celanese telt behalve in Lanaken nog twee cellulose-acetaat-fabrieken: één in Virginia in de VS en één in Mexico. 'In de twee zusterfabrieken controleren ze beide fases van het productieproces, terwijl wij enkel de tweede stap uitvoeren', zegt Pieter Stroeken, als plant controler de financiële eindverantwoordelijke van de site in Lanaken. 'Een analyse heeft aangetoond dat de kosten in Lanaken hoger liggen dan bij de zusterfabrieken. Vooral de hoge energie- en personeelskosten spelen ons parten.'

Er worden gesprekken opgestart met de vakbonden. De fabriek in Lanaken, die vooral produceert voor Europa het Midden-Oosten en Rusland, zag de omzet vorig jaar met 9 procent terugvallen tot 480 miljoen dollar (445 miljoen euro). De vestiging in Lanaken, die sinds 1965 operationeel is maakt deel uit van de chemiegroep Celanese, gevestigd in Texas en goed voor een omzet van 6,8 miljard dollar.

Het is de tweede herstructurering in de Belgische sigarettenindustrie op korte tijd. In oktober kondigde de tabaksfabriek Gryson aan tegen 2018 de deuren te sluiten omwille van de afnemende vraag naar sigaretten. Bij de West-Vlaamse fabriek uit Wervik verdwijnen 150 banen.

 


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud