analyse

Megafusie tussen moederbedrijven Marlboro in de maak

Philip Morris is de verdeler van Marlboro-sigaretten buiten de Verenigde Staten, terwijl Altria dat merk in de VS verkoopt. ©Bloomberg

Elf jaar na hun scheiding onderhandelen de Amerikaanse tabaksreuzen Philip Morris en Altria, die beide Marlboro verkopen, over een fusie. Dat kan leiden tot een groep van 210 miljard dollar marktwaarde.

Een fusie tussen de twee tabaksfabrikanten zou een einde maken aan een splitsing die meer dan een decennium geleden werd doorgevoerd onder druk van de aandeelhouders. Toch zijn de twee giganten nog altijd nauw verbonden. Ze delen dezelfde portefeuille sigarettenmerken, waarvan Marlboro en L&M de bekendste namen zijn. Altria verkoopt die merken in de VS, terwijl Philip Morris ze internationaal aan de man probeert te brengen.

Dat de twee bedrijven elkaar opnieuw in de armen vallen, is vooral te wijten aan de dalende verkoop van sigaretten. In zijn jaarverslag rekent Altria erop dat de verkoop in de VS tot en met 2023 jaarlijks met 3,5 à 5 procent afneemt. Vorig jaar was er al een terugval van 4,5 procent. Altria meldde eerder al dat steeds meer rokers exclusief kiezen voor de e-sigaret, en veel meer dan verwacht. Ook in andere grote rokersmarkten, zoals Japan en Rusland, valt de verkoop jaar na jaar terug. Daardoor moest Philip Morris eerder dit jaar zijn jaarverwachtingen afzwakken.

E-sigaretten

Wel gaan de tabaksproducenten anders met die teruglopende verkoopcijfers om. Terwijl Philip Morris vooral blijft inzetten op rookwaren, heeft Altria de voorbije jaren zijn inkomstenbronnen gediversifieerd. Altria heeft de e-sigarettentrend  opgepikt en kocht zich vorig jaar voor 12,8 miljard dollar in bij Juul Labs, het nummer een in elektronische sigaretten. Altria kreeg zo een belang van 35 procent in een van de grootste opkomende concurrenten van zijn eigen merken. Door samen te gaan met Philip Morris kan Juul verder internationaal uitgerold worden.

Tot 2008 waren de twee bedrijven één, en heel wat analisten pleitten de jongste jaren al om opnieuw samen te gaan.

Altria heeft ook ingezet op andere genotsmiddelen. Zo legde het vorig jaar1,8 miljard dollar op tafel voor een belang van 45 procent in het Canadese cannabisbedrijf Cronos. Voor Altria biedt die deal de kans nieuwe markten aan te boren. Dankzij al die investeringen ligt het groeipotentieel van Altria hoger dan dat van Philip Morris, benadrukken analisten.

Jaren geleden hebben de twee tabaksfabrikanten al een eigen alternatief voor sigaretten ontwikkeld: IQOS. Die sigaret zou gezonder zijn dan de klassieke sigaret. Anders dan de oeroude variant verbrandt de IQOS-sigaret de tabak die ze bevat niet, maar warmt ze die op. Daardoor komen 90 procent minder schadelijke stoffen vrij. Philip Morris verkoopt IQOS in Japan, het Verenigd Koninkrijk en andere markten, terwijl Altria ze volgende maand wil lanceren in de VS. Voor de ontwikkeling van IQOS heeft Philip Morris al 6 miljard dollar uitgetrokken.

Maat groter

Nu krijgt dat samenwerkingsverband navolging in de vorm van fusiegesprekken. Officieel gaan de gesprekken over een fusie van gelijken, al zou Philips Morris in de nieuwe groep de boventoon voeren. Philip Morris is met een marktwaarde van 126 miljard dollar duidelijk een maat groter dan Altria, dat een marktwaarde van87 miljard heeft. Volgens insiders zou Philip Morris in de fusiegroep een belang van 58 procent aanhouden. De bedoeling is de deal via een aandelenruil afhandelen.

De concerns benadrukken dat de gesprekken niet noodzakelijk tot een fusie leiden.  Als de gesprekken resultaat opleveren, zou de fusie binnen zes maanden beklonken moeten zijn. Desinvesteringen zijn niet gepland, luidt het.

Fusies zijn in de tabakswereld geen rariteit. Twee jaar geleden slaagde British American Tobacco (BAT) erin Reynold America, bekend van het merk Camel, volledig over te nemen. BAT, dat Kent en Lucky Strike in portefeuille heeft, kocht toen het restbelang van 58 procent voor49,4 miljard dollar. Op dat moment zou BAT-Reynolds America de grootste beursgenoteerde sigarettenfabrikant worden. Maar die positie zal de fusiegroep Altria-Philip Morris mogelijk weer overnemen. De grootste sigarettenproducent ter wereld blijft het Chinese staatsbedrijf China National Tobacco. 

Beide aandelen sloten fors lager. Altria dook bijna vier proces lager en Philip Morris bijna acht procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud