Philip Morris schrapt 1.230 banen in Bergen op Zoom

De fabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom. ©ANP XTRA

Sigarettenfabrikant Philip Morris schrapt 90 procent van de banen in zijn fabriek in het Nederlandse Bergen op Zoom, net over de grens met België. Dat komt neer op 1.230 ontslagen. De 20 Belgische werknemers in de fabriek verliezen vermoedelijk allemaal hun baan.

Bergen op Zoom ligt net over de Nederlandse grens, nabij Essen in de provincie Antwerpen. De ondernemingsraad en de vakbonden hebben het slechte nieuws vrijdagochtend te horen gekregen van de directie. 

Een woordvoerder schatte het aantal Belgische werknemers op een twintigtal, maar volgens de vakbonden gaat het om minstens 50 mensen.

Volgens de Nederlandse krant NRC zou het reële banenverlies als gevolg van deze beslissing eerder in de richting van de 2.000 gaan. De voorbije jaren werden heel wat activiteiten uitbesteed. Die onderaannemers hebben nu dus ook geen bestaansreden meer.

'We zijn tot de zeer moeilijke aankondiging van vandaag gekomen na een diepgaande evaluatie van alle mogelijke opties. We maken al heel lang deel uit van de gemeenschap van Bergen op Zoom en we zijn ons bewust van de impact die ons voorgenomen besluit zou hebben op onze werknemers en hun omgeving, en op de Bergse gemeenschap', aldus het bedrijf. Bij de gemeente klinkt het dat in de regio door de sluiting tot 4.000 banen verloren kunnen gaan, de betrokken werknemers van Philip Morris zelf meegerekend.

Philip Morris is wel van plan om twee afdelingen in Bergen op Zoom open te houden. Die gaan volumetabak produceren en ingrediënten voor sigarettenfabrieken van het concern wereldwijd.

Illegale sigarettenhandel

Philip Morris zegt het besluit te moeten nemen wegens onder meer de 'ernstige daling' van de sigarettenmarkt in de EU en de negatieve invloed van 'al te rigoureus fiscaal en regelgevend beleid'. Die regelgeving heeft volgens het bedrijf een vruchtbare bodem gecreëerd voor criminele organisaties die zich met illegale sigarettenhandel bezighouden. De inkomsten van het bedrijf staan onder druk doordat consumenten overstappen op goedkopere producten zoals shag.

Het concern is nog in overleg met de ondernemingsraad over de uitvoering van de plannen. 'Ook overleg met de Europese ondernemingsraad is vereist', aldus Philip Morris.

'Wij richten ons nu en de komende tijd op het ondersteunen van onze mensen in deze moeilijke fase. We starten onmiddellijk de dialoog met onze werknemers en hun vertegenwoordigers over een sociaal plan voor degenen die mogelijk door dit besluit geraakt worden', zegt manager Petr Karla, manager van de fabriek in Bergen op Zoom.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud