'Regeringen doen te weinig om aantal rokers terug te dringen'

©Belga

Een nieuwe studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) becijfert dat roken de wereldeconomie waarschijnlijk meer dan een biljoen dollar (944 miljard euro) per jaar kost.

De economische schade weegt niet op tegen de belastingopbrengsten van tabak. De critici van minister van FinanciĆ«n Johan van Overtveldt (N-VA) krijgen daarmee onverwacht steun van een nieuwe studie van de WGO. Die benadrukt dat roken nog steeds de grootste vermijdbare doodsoorzaak is en dat overheden te weinig doen om het probleem aan te pakken. 

Van Overtveldt had maandag gezegd dat een verlaging van de accijnzen op tabaksproducten voor hem geen taboe is om de inkomsten voor de staatskas op te krikken. Dat was een reactie op het bericht dat de accijnsverhoging 151 miljoen minder had opgebracht dan gepland.

Binnen de regering floot zowel Maggie De Block (Open VLD) als Marie-Christine Marghem (MR) de N-VA-minister terug. Premier Charles Michel (MR) repliceerde vandaag dat het debat vandaag niet aan de orde is. 'Het is bij de begrotingscontrole dat we nagaan wat de gevolgen zijn van beslissingen die genomen zijn rond accijnzen', zei Michel dinsdag op Bel-RTL

944 miljard

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) en het Amerikaanse National Cancer Institute zeggen in de nieuwe studie dat roken de wereldeconomie waarschijnlijk meer dan een biljoen dollar (circa 944 miljard euro) per jaar kost door hogere zorgkosten en verloren productiviteit. Die kosten wegen niet op tegen de belastingopbrengsten van naar schatting 269 miljard dollar in de periode 2013-2014.

Het aantal sterfgevallen door roken zal mogelijk stijgen van 6 miljoen per jaar nu naar 8 miljoen per jaar in 2030.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud