Rookloze sigaret nieuwkomer op lucratieve markt

©RV DOC

Een nieuw soort nicotine-inhalator van ’s werelds tweede tabaksproducent BAT krijgt in het Verenigd Koninkrijk een verkooplicentie als medisch product. De alternatieve sigaret mengt zich daardoor in de snelgroeiende markt van elektrische sigaretten.

De nicotine-inhalator Voke ziet eruit als een gewone sigaret, maar produceert geen hitte of rook, in tegenstelling tot bestaande elektrische sigaretten. Door de kunststofsigaret aan te brengen in een bijhorend doosje wordt in vijf seconden één portie nicotine geïnjecteerd vanuit een capsule. Er komen geen batterijen aan te pas en bij het inhaleren vermengt de nicotine zich met aangezogen lucht. De Voke-sigaret kan tot 20 keer worden herladen.

Nu British American Tobacco (BAT) goedkeuring krijgt om de rookloze sigaret als medisch product op de Britse markt te verkopen zet BAT een belangrijke stap in de snelgroeiende markt voor alternatieve sigaretten. ’s Werelds tweede tabaksproducent, met merken als Pall Mall en Lucky Strike, verkoopt al een conventionele elektrische sigaret, de Vype.

Markt elektrische sigaretten

De verkoop van elektrische sigaretten groeide afgelopen jaren enorm en de tabakssector vestigde de hoop op die nieuwe markt om het dalende volume traditionele tabaksproducten te compenseren. De markt voor elektrische sigaretten zou jaarlijks een omzet van 3 miljard realiseren, maar ondertussen woedt het debat over de gezondheidsrisico’s. Vorige maand nog riep de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op tot strenge regulering van e-sigaretten.

De rookloze Voke-sigaret betekent een nieuwe stap in de sector. Momenteel is de nicotine-inhalator vooral bedoeld voor mensen die willen stoppen met roken en BAT wil met het product de concurrentie aangaan met behalve elektrische sigaretten ook nicotinepleisters en kauwgom. Pharmaceuticagigant Johnson & Johnson heeft al een nicotine inhalator op de markt, Nicorette, maar die lijkt in tegenstelling tot de Voke niet op een gewone sigaret en benadert dus minder de ervaring van het conventionele roken.

Grote commercialisering

Hoeveel de alternatieve sigaret zal kosten wil BAT niet bekendmaken, maar het zou gaan om een competitieve prijs. De volgende stap is een extra licentie, waardoor commercialisatie van het nieuwe product op grote schaal mogelijk wordt en ook andere markten dan de Britse behoren tot de mogelijkheden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect