Stormloop op e-sigaret door nieuwe wetgeving

Vanaf dinsdag zijn er strengere regels voor de verkoop van e-sigaretten. ©siska vandecasteele

Verkopers van e-sigaretten worden al dagenlang geconfronteerd met een stormloop van klanten. Ze willen nog snel een voorraad inslaan voordat dinsdag strenge regels op de verkoop van kracht worden.

Bezoekers van de webwinkel van Vaporshop, de grootste verkoper van e-sigaretten in Vlaanderen, krijgen al de hele week een waarschuwing te zien dat ze langer dan gewoonlijk moeten wachten op hun bestelling. Net als de meeste andere webshops en fysieke winkels die e-sigaretten en toebehoren verkopen, wordt Vaporshop overstelpt door klanten. 'Sommige klanten bestellen een hele jaarvoorraad. Ik ben al tien jaar ondernemer, maar ik heb  nog nooit zo’n stresserende periode meegemaakt’, zegt zaakvoerder Bert Geens.

Behandeld als klassieke sigaret

De stormloop is het gevolg van een koninklijk besluit (kb) dat dinsdag in voege treedt.  Dat zorgt ervoor dat e-sigarettenverkopers zich aan dezelfde regels moeten houden als sigarettenverkopers. Concreet wordt de onlineverkoop van e-sigaretten en vulvloeistoffen verboden. Bovendien wordt ook reclame maken voor e-sigaretten verboden.

86%
Tussen 2013 en 2015 steeg het aantal e-sigaretrokers met 86 procent.

Er zijn ook beperkingen voor de manier waarop e-sigaretvloeistoffen worden verpakt. Chemische vloeistoffen met nicotine erin mogen niet worden verkocht in flesjes met meer dan 10 milliliter erin.  Er mag ook niet meer dan 20 milligram nicotine per milliliter vloeistof inzitten. En er  moet een bijsluiter bij de verpakking zitten die vermeldt dat nicotine  zeer verslavend is. 'Het gebruik door niet-rokers is niet aangeraden', moet er in staan.

Dampen in plaats van roken

De meeste zogenaamde e-sigaretten maken gebruik van navulvloeistoffen die in een toestelletje worden gegoten en die bij gebruik worden verdampt. De damp wordt door de gebruiker geïnhaleerd. De chemische goedjes bevatten smaakstoffen en in veel gevallen ook nicotine. Vanaf dinsdag dreigen heel wat producten definitief of tijdelijk uit de rekken te verdwijnen.

De verpakkingen van alle vloeistoffen - ook die zonder nicotine - moeten verder een lijst bevatten met daarop de bestanddelen die gebruikt worden in de chemische vloeistoffen. De concentraties van de goedjes moeten worden bekendgemaakt bij de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, zodat hulpverleners gepast kunnen optreden in geval van ongelukken.

Heel wat fabrikanten weigeren echter bekend te maken welke bestanddelen ze gebruiken, waardoor hun producten in ons land niet meer verkocht zullen mogen worden.

Grijze zone

Het kb haalt verkopers van e-sigaretten en e-sigaretvloeistoffen uit de grijze zone waarin ze al jaren werken. Officieel mogen de vulvloeistoffen met nicotine erin alleen in apotheken worden verkocht, omdat ze net zoals nicotinepleisters worden beschouwd als een rookstopmiddel.

Maar in de praktijk zijn de e-sigaret en de vulvloeistoffen met nicotine vlot verkrijgbaar in de honderden 'dampwinkels' of vapor shops die in de afgelopen maanden en jaren zijn verrezen in het straatbeeld. De overheid liet hen tot nu ongemoeid.

De winkels profiteren van de fors groeiende populariteit van e-sigaretten. Het aantal gebruikers stijgt met tientallen procenten per jaar. Tussen 2013 en 2015 groeide de groep e-rokers met 86 procent, berekende consultancybureau EY.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect