Advertentie

Vanaf 2024 geen sigaretten meer in Nederlandse supermarkten

©EPA

Nederland wil het aantal tabaksverkooppunten verminderen van 16.000 nu tot zo'n 1.600 na 2030. Op termijn zal een pak sigaretten alleen nog verkrijgbaar zijn in speciaalzaken.

Nederland zet vaart achter zijn voornemen om roken minder aanlokkelijk te maken. Vanaf 2022 komt er een verbod op sigarettenautomaten, in 2023 volgt een verbod op de onlineverkoop van tabak en vanaf 2024 is het verboden om sigaretten of andere tabaksproducten in supermarkten te verkopen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat Nederlanders enkel nog in speciaalzaken een pakje kunnen scoren.

Tegen 2030 moeten er zo'n 120.000 rokers minder zijn, zegt de Nederlandse staatssecretaris voor Volksgezondheid Paul Blokhuis. 'Er komt een einde aan overal sigaretten kunnen kopen. Voor rokers en ex-rokers wordt het makkelijker om aan de verleiding te weerstaan en voor kinderen wordt het moeilijker er überhaupt mee te beginnen. Met deze koers voorkomen we veel onnodige sterfgevallen en medisch leed.'

Blokhuis heeft de tabaksindustrie al langer in het vizier. Alleen dit jaar al verhoogde hij de accijnzen op tabak, kregen verpakkingen een saai en uniform uitzicht en kwam er een verbod voor verkooppunten om tabaksproducten uit te stallen.

Zo'n 22 procent van de volwassen Nederlanders rookt regelmatig en dat percentage daalt jaarlijks, blijkt uit cijfers van het Nederlandse gezondheidsinstituut Trimbos. Ter vergelijking: in 2018 rookte zo'n 16 procent van de Vlamingen, tegenover zo'n 25 procent in 2001.

Ook onze federale regering wil de strijd met het roken aangaan. 'Een omvattend en krachtig antitabaksbeleid is essentieel. We streven naar een rookvrije generatie door roken steeds minder aantrekkelijk en toegankelijk te maken', staat in het regeerakkoord.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud