1,5 miljoen euro voor Belgische app die hartstoornissen opspoort

De vier oprichters van FibriCheck, dat uw smartphone uw hartslag laat meten. ©Tim Dirven

Met nieuw kapitaal wil FibriCheck in België, de buurlanden en zelfs in de VS hartaanvallen en -infarcten voorkomen. Eerder kregen de Belgen al steun van Bayer.

60 seconden. Meer heeft uw smartphone dankzij de Belgische app FibriCheck niet nodig om uw hartslag te meten. U legt uw vinger op de cameralens en de app bepaalt aan de hand van de veranderingen van de lichtintensiteit hoe snel uw hart klopt. De intensiteit van het licht verandert doordat uw bloedvaten samentrekken.

Dokter op de hoogte houden

Om uw bloeddruk te meten, volstaat het uw vinger 60 seconden op de lens van uw telefoon te leggen. ©Tim Dirven

De makers willen met hun app vroegtijdig hartritmestoornissen opsporen en zo het aantal hartaanvallen en en -infarcten beperken. De Fibricheck is volgens hen een goedkope en handige manier dokters op de hoogte te houden van de evolutie van uw hartritme. Als de meting onrustwekkende resultaten oplevert, kan de dokter snel ingrijpen.

Twee jaar geleden onderstreepte farmabedrijf Bayer het toekomstpotentieel door de vier jonge ontwikkelaars 50.000 euro toe te schuiven. Toen heette de app nog Qompium.

In de praktijk

Dinsdag kondigt het bedrijf aan 1,5 miljoen euro te hebben opgehaald. Dat geld komt van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, durfkapitaalfonds Volta Ventures en enkele niet nader genoemde privé-investeerders.

Met het geld zal FibriCheck zijn personeelsbestand vergroten, nieuwe mogelijkheden ontwikkelen en zijn positie in België versterken. In het komende halfjaar gaat FibriCheck met acht Vlaamse medische centra bekijken hoe zijn app in de praktijk kan worden gebruikt.

Verenigde Staten

Het is de bedoeling dat tientallen artsen de app voorschrijven voor hun patiënten. De test wordt georganiseerd in het kader van Actiepunt 19, een initiatief van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

Bovendien is het ook de bedoeling om na te gaan of ook in onze buurlanden groeimogelijkheden zijn. Er lopen gesprekken met buitenlandse verzekeringsmaatschappijen en farmabedrijven. In 2018 staan zelfs de Verenigde Staten op de agenda.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud