Advertentie

12.000 jobs op de tocht in de technologiesector

In de Belgische technologiesector werken er tegen 2022 wellicht 12.000 mensen minder, raamt Agoria, de federatie van de sector. Die banen kunnen worden teruggewonnen, maar dan zijn maatregelen nodig, aldus CEO Marc Lambotte.

Er werkten eind juni 312.883 mensen in de technologiesector. Drie vijfde in de maakindustrie, twee vijfde in de dienstensector (vooral IT-oplossingen). Tussen 2015 en eind juni 2020 kwamen er in de techindustrie 20.477 banen bij. Maar van januari tot juni 2020 was er een verlies van 3.200 banen. De daling zet volgens Agoria door tot het eerste kwartaal van 2022 en zal in totaal 12.000 jobs kosten.

Om banen terug te winnen worden opleiding en omscholing de komende jaren belangrijker dan ooit, klinkt het. Wie voltijds werkt, heeft recht op vijf opleidingsdagen per jaar. 'Het individueel recht op opleiding moet een plicht worden om je succesvol te vormen en blijvend inzetbaar te zijn', zegt Agoria-CEO Marc Lambotte.

Een andere belangrijke voorwaarde voor jobcreatie is dat de wet op het concurrentievermogen overeind blijft en dat de belastingen niet stijgen, een vrees van de bedrijven.

Lambotte juicht toe dat in miljarden aan herstelhulp voorzien is, want ongeveer de helft van de bedrijven heeft een beperkte cashbuffer. Maar hij waarschuwt ook: 'Laat ons geen geld investeren in bedrijven die ten dode zijn opgeschreven.' Een studie van de werkgeversorganisatie VBO en de bedrijfsinformatieleverancier Graydon bracht recent in kaart dat 12,5 procent van de bedrijven al in moeilijkheden verkeerde voor de coronacrisis.

Stijgend marktaandeel

De crisis had niet alleen een impact op het aantal banen in de technologiesector, maar ook op de omzet en de export. In de eerste zes maanden van 2020 daalde de omzet met 6,5 procent tegenover de eerste helft van 2019. In het tweede kwartaal van 2020 was er zelfs een krimp van 13,5 procent. De grootste daling was er in de automobielsector (-26,5%). De IT-diensten stegen met 5 procent.

De export van de technologische producten daalt over het hele jaar met 15 procent. In de eerste helft van 2020 daalde vooral de uitvoer naar het Midden-Oosten (-25%), Zuid-Amerika (-23%) en de rest van Europa (-17%). Er zijn ook landen naar waar we meer exporteren: Canada (+65%), Taiwan (+46%) en China (+41%).

De export mag dan wel dalen, het marktaandeel van de Belgische technologische industrie stijgt. Sinds de zomer van 2015 is er voor het eerst in vijftien jaar een herstel (verbetering van 1,6%) van het marktaandeel van België in de Europese Unie voor de export van technologische producten.

'Nieuwe lockdown niet nodig'

Een nieuwe lockdown van de bedrijven is niet nodig, zegt Lambotte. 'Bedrijven zijn gecontroleerde omgevingen.' Met veiligheidsprotocollen kunnen ze zich beschermen tegen corona. 'De broeihaarden zitten elders', stelt de CEO, die verwijst naar het gedrag in de privésfeer.

De sector wil ook werk maken van het poolen van werknemers. 'Podiumbouwers kunnen na een paar dagen opleiding aan de slag in andere productieprocessen.' Ook ingenieurs die tijdelijk zonder werk vallen, kunnen elders aan de slag. 'De wettelijke formaliteiten lossen we wel op', klinkt het bij Agoria.

Eerdere poolsystemen hadden weinig effect. De opgezette deelplatformen waren te weinig bekend. Een samenwerking met overheidsinstanties zoals de VDAB zal efficiënter zijn, aldus Agoria.

Lambotte geeft nog mee dat het absenteïsme in de sector op 5 procent ligt. Daar zijn zowel zieken bij als mensen die in quarantaine zijn omdat ze in contact kwamen met besmette personen.

Sneltests

De sector kijkt ook reikhalzend uit naar het gebruik van sneltests. Die moeten vermijden dat werknemers nodeloos in quarantaine gaan. De Vlaamse overheid beschikt over zo'n 4,5 miljoen sneltests. Eerstdaags wordt er van Vlaams minister Hilde Crevits van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw informatie verwacht over de verdeling van die tests. Sommige bedrijven zouden al op eigen initiatief sneltests gebruiken.

'Vertraging bij IT-projecten'

Beltug, een organisatie van ICT-beslissingsnemers, laat eerder weten dat de IT-projecten bij het gros van de bedrijven en publieke instellingen vertraging oplopen. Dat blijkt uit een rondvraag afgelopen zomer.

Bij de helft van de ondervraagden blijft het uitstel beperkt tot tussen 0 en 20 procent van de lopende IT-projecten. In de publieke sector geeft een tiende van de organisaties aan dat toch 40 procent van de lopende projecten werd uitgesteld. Bij bedrijven is de vertraging het grootst: een vijfde van de respondenten geeft aan dat 40 procent of meer van de in 2020 geplande projecten is uitgesteld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud