3D-printspecialist Materialise haalt kleine 100 miljoen dollar op

©David Verhaeghe / Materialise

De kapitaalronde van de Leuvense specialist in 3D-printing Materialise, die op de Amerikaanse techbeurs Nasdaq noteert, komt er opvallend na een forse terugval van de beurskoers.

Materialise gaf 4 miljoen ADS’en uit (American Depository Share), effecten waarachter een aandeel van een niet-Amerikaans bedrijf schuilgaat, aan 24 dollar per stuk. Daardoor haalt de Leuvense specialist 96 miljoen dollar op.

Elke ADS vertegenwoordigt een gewoon aandeel Materialise. JPMorgan Securities leidde de kapitaaloperatie, samen met Stifel, Nicolaus & Company. Het aandeel Materialise sloot woensdag op 28 dollar op Nasdaq.

Oorlogskas

Het opgehaalde geld moet dienen om de groei verder te ondersteunen, zowel intern als extern, legt Materialise-woordvoerder Bram Smits uit. Intern gaat dat bijvoorbeeld over bepaalde onderzoeksprojecten of het versterken van verkoopteams of marketing. Extern kijkt Materialise altijd uit naar potentiële overnames.

'Daarin kijken we onder andere uit naar opportuniteiten in softwareplatformen', zegt Smits. 'De recente overname van Link3D (kostprijs: 33,5 miljoen dollar) is daar een goed voorbeeld van. Daarvoor hebben we genoeg geld in kas, maar met deze kapitaaloperatie kunnen we snel schakelen als nog zulke kansen opduiken.'

Hadden we de kapitaalverhoging tegen een koers van 80 dollar moeten doen? Misschien wel.
Bram Smits
Woordvoerder Materialise

Een andere focus op overnamevlak zijn opportuniteiten om de 'verticals' - met focus op medical, eyewear & footwear - verder uit te bouwen. 'Daarin hebben we vorig jaar nog enkele belangrijke investeringen gedaan, zoals de overname van RS Print (steunzolen) en het strategische partnerschap met Ditto (brillen)', zegt Smets.

Piek

De kapitaalronde komt er vreemd genoeg nu de stratosferische koersklim van rond de jaarwisseling is weggeëbd. Die klim kwam er dankzij de aandelenaankopen van de invloedrijke Californische beheerder Cathie Wood, wat in het relatief kleine aandeel een flessenhalseffect veroorzaakte. Het aandeel piekte in februari rond 80 dollar.

'Hadden we dit aan 80 dollar moeten doen? Misschien wel', zegt Smits. 'Maar op dat moment waren we nog volop bezig met de impact van de covidcrisis, we hadden andere prioriteiten. Er dan nog een kapitaaloperatie bijnemen, was niet aan de orde. Vandaag zijn we stilaan uit de crisis aan het komen, wat dit een goed moment maakt om ons te wapenen voor de toekomst. De 24 dollar van de kapitaalverhoging is de prijs die de markt heeft gevormd en is in de huidige omstandigheden een faire prijs.'

De Leuvense 3D-specialist zag in het eerste kwartaal een van zijn drie winstmotoren uitvallen. De afdeling Manufacturing, die opdrachten uitvoert voor productiebedrijven zoals auto- en vliegtuigbouwers, boekte een zwakke winst. De andere twee afdelingen - Software en Medical - draaiden wel goed in het eerste kwartaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud