Agfa-Gevaert splitst zich op

Agfa-Gevaert maakt software voor radiologen en chirurgen. ©mfn online editor import

Beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert onderzoekt hoe ze de IT-activiteiten van zijn HealthCare-divisie kan verzelfstandigen binnen de groep.

Agfa-Gevaert  gaf woensdag inzage in zijn prestaties in het eerste halfjaar. Die vallen tegen, de analisten hadden op meer gerekend.

Maar het zijn niet de resultaten die de meeste aandacht trekken. Agfa meldt in een apart communiqué dat het intern gaat bestuderen hoe het de IT-activiteiten van de HealthCare-poot in een aparte structuur kan onderbrengen.

De opsplitsing is totaal niet gerelateerd aan de koopinteresse van het Duitse CompuGroup vorig jaar. Maar het kan natuurlijk dat CompuGroup terugkomt, zoals ook andere partijen interesse kunnen tonen.
Vivane Dictus
Woordvoerster van Agfa-Gevaert

De opsplitsing moet HealthCare IT toelaten 'zich nog meer doen focussen op de grote en attractieve markten waarin het al actief is', meldt Agfa. En ook de andere klassieke film- en chemie-activiteiten meer vrijheid geven om rendabel te groeien en nieuwe kansen te vinden. 'Vandaag slorpt de groeiende IT-poot binnen HealthCare te veel aandacht op van het management en van de rest van de HealthCare-divisie.'

Woordvoerster Viviane Dictus verduidelijkt: 'De Imaging-activiteiten (medische beelden) van HealthCare sluiten beter aan bij de andere divisies Graphics (drukplaten en IT voor drukkerijen) en Specialty Products (industriële producten zoals synthetisch papier) die steunen op film en chemie. IT is een totaal andere business waarvoor we ook andere profielen/werknemers zoeken en een andere verloning hanteren.'

Verkoop

Eind vorig jaar wou het Duitse CompuGroup de medische poot van Agfa kopen. De deal ging niet door omdat CEO Christian Reinaudo en het bestuur Agfa als één geheel wilden verkopen - wat de Duitsers niet zagen zitten. Zij hadden het vooral gemunt op het IT-gedeelte van Agfa HealthCare - de activiteiten die de groep uit Mortsel dus gaat verzelfstandigen.

CompuGroup is een specialist in IT voor dokters, tandartsen en kinesisten. Wat het bedrijf sterk complementair maakt met Agfa Healthcare dat met zijn IT sterk staat in de ziekenhuizen. 'CompuGroup en Agfa zijn in Europa de twee grootste spelers in IT voor de vlotte doorstroom van medische dossiers en andere informatie', zei Reinaudo vorig jaar.

Heeft de Duitse interesse Agfa geïnspireerd om de IT af te splitsen? Woordvoerster Dictus: 'Beide dossiers zijn totaal niet met elkaar gerelateerd. Maar het kan natuurlijk dat CompuGroup terugkomt, zoals ook andere partijen interesse kunnen tonen.'

Complexe structuur

De groep uit Mortsel heeft negen jaar geleden al overwogen om zich op te splitsen. Maar de structuur bleek te complex omdat de activiteiten in de grafische en de medische wereld te verweven zijn. Ook de pensioenlast van 1,1 miljard euro maakt dat een opsplitsing annex verkoop geen evidentie is.

Niettemin is 'een overname altijd mogelijk', zei de Franse Agfa-topman vorig jaar. Er in één adem aan toevoegend dat Agfa niet overgenomen moet worden: 'Het bedrijf gaat de goede richting uit. We groeien in IT, digitale radiologie en digitale grootformaatprinters (inktjet). Onze strategie werkt.'

HealthCare genereerde vorig jaar 1,1 miljard euro van de groepsomzet van 2,5 miljard euro. De IT-oplossingen zijn goed voor zowat 500 miljoen euro - dus de helft van de HealthCare-poot en een vijfde van de groepsomzet.

Halfjaarrapport

Ook de resultaten tonen binnen HealthCare een discrepantie tussen de traditionele activiteiten en de IT. De omzetdaling van bijna 5 procent in het tweede kwartaal was vooral te wijten aan de hardcopy- en de klassieke röntgenproducten. Terwijl de IT-oplossingen over de hele wereld 'belangrijke klanten bleven overtuigen'.

'De reorganisatie van de distributiekanalen in China bleef wegen op de hardcopy-business, die goed presteerde in de overige groeimarkten. Die operatie maakt dat dit jaar een overgangsjaar is. Vanaf volgend jaar plukken we de vruchten van de nieuwe distributie en efficiëntere supply chain', zegt topman Reinaudo. 

De hele Agfa-groep zag haar omzet in het tweede kwartaal met 3,6 procent dalen tot 622 miljoen euro, precies wat de analisten hadden verwacht. Maar de bedrijfswinst bleef onder de verwachting. De recurrente bedrijfswinst zakte 27 procent naar 47 miljoen euro, terwijl de lat op 49 miljoen lag. De winstmarge brokkelde af van 9,9 naar 7,6 procent.

Halverwege het jaar bedraagt de marge 8,2 procent, waardoor de beloofde 10 procent eind dit jaar moeilijk wordt. Reinaudo geeft toe dat de marge dit jaar onder de 10 procent zal uitkomen.

Netto zakt de winst met een derde tot 27 miljoen of 19 cent per aandeel, wat wel meer dan de verwachte 20 miljoen was. Dit is vooral te danken aan de forse daling van de financieringslast van 21 naar 8 miljoen euro, omdat er vorig jaar een extra last was voor de stopzetting van de activiteiten in Venezuela.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content