Agfa-aandeel crasht na gestaakte overnamegesprekken

©BELGA

Het aandeel van Agfa-Gevaert zakt vrijdag bijzonder stevig. Donderdagavond haakte het Duitse CompuGroup af voor een overname.

De overname van Agfa Gevaert  door CompuGroup  gaat niet door, meldden de twee bedrijven donderdagavond. Een reden voor het mislopen van de gesprekken geven de twee concerns niet.

Volgens een woordvoerder van Agfa vonden de twee partijen 'geen werkbare organisatiestructuur die voor beide partijen bevredigend is'. Het Duitse Compugroup maakt computersystemen voor medische dossiers en was vooral geïnteresseerd in de medische divisie van Agfa.

Agfa-Gevaert zag vrijdag bij beursopening meer dan een vijfde van zijn beurswaarde of net geen 150 miljoen euro verdampen. Analisten hadden al vraagtekens bij de deal en verlagen vandaag ook hun koersdoelen en adviezen aan.

Pensioenlasten

Agfa begon begin november niet-exclusieve gesprekken met CompuGroup over een mogelijke overname, nadat eind oktober uitgelekt was dat het Duitse concern sterk geïnteresseerd was in Agfa. Er was toen nog geen sprake van een bod op de aandelen van Afga.

De waardering van Agfa is geen gemakkelijke klus. Afgezien van de bedrijfswaarde is er vooral nog de pensioenlasten in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Duitsland die Agfa met zich mee torst. Die staan voor 1,1 miljard euro in de boeken en dateren uit de tijd dat het bedrijf nog analoge filmrolletjes maakte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud