Agfa duikt 5 miljoen euro in het rood

De stijgende aluminiumprijzen wogen afgelopen kwartaal op Agfa's resultaten. ©rv

De beeldvormingsgroep tempert de winstverwachtingen na een zwakke zomer en oplopende kosten.

Het is andermaal een kwartaal geworden om snel te vergeten in Mortsel . De omzet kalfde 9 procent af, de bedrijfswinst halveerde en het nettoresultaat kleurde 5 miljoen euro rood.

De drie divisies Graphics (drukplaten en software voor drukkerijen), Healthcare (film en IT-oplossingen voor ziekenhuizen) en Specialty Products zagen hun omzet 8,5 tot bijna 10 procent terugvallen. Graphics deed wel beter dan verwacht, mede omdat de analisten laag hadden ingezet door de afbouw van activiteiten en het duurder aluminium. 

Afsplitsing

Meer dan naar de cijfers was het uitkijken naar een eerste indicatie over de afsplitsing van de IT-activiteiten van de Healthcare-divisie, de groeipoot van de groep. Op het volledige plaatje - beursgang, partner of overnemer? - is het nog wachten tot begin maart bij de publicatie van de jaarcijfers (2018).

Veel wijzer worden we niet. Topman Christian Reinaudo stelt dat er afgelopen kwartaal 'opnieuw uitstekende vooruitgang werd geboekt met de reorganisatie. 'Het technische gedeelte van deze complexe oefening ligt nu bijna achter ons. We concentreerden ons eveneens op het verduidelijken van de strategieën van de toekomstige HealthCare IT-ondernemingen van de andere activiteiten van de groep.' 

Voor meer informatie over hoe de structuren en de strategieën van Healthcare IT en de rest van de (traditionele) activiteiten er zullen uitzien verwijst de CEO naar begin maart. Reinaudo is ervan overtuigd dat de afsplitsing nodig is om beide ondernemingen op het groeipad te krijgen. 

Oplopende kosten

Dat er iets moet gebeuren, geven de cijfers kwartaal na kwartaal aan. Graphics heeft last van een krimpende analoge printmarkt en bij Healthcare blijkt hardcopy (print van een digitaal medisch beeld) een volatiele business. 

De marges lijden onder een oplopende kostenplaatje. De spin-off duwde de reorganisatiekosten van 9 naar 15 miljoen euro. Dat komt bovenop het duurder aluminium en de stijgende verkoop- en algemene beheerskosten.

Alles samen mikt Agfa voor het volledige boekjaar op een brutobedrijfswinstmarge (ebitda) van 8 procent. Voorheen luidde het dat de marge niet hoger zou uitkomen dan de 9,1 procent over 2017. Voor de komende jaren blijft de groep niettemin uitgaan van een marge rond 10 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect